Glembajevi: Uspješna premijera na Dubrovačkim ljetnim igrama

‘Gospoda Glembajevi’ Miroslava Krleže u režiji Zlatka Svibena i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla premijerno su na 68. Dubrovačkim ljetnim igrama izvedeni u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. Ako je suditi po pljesku kojim je ansambl nagrađen, bio je to uspješan ‘debi’ ovog Krležinog kapitalnog dramskog djela pred festivalskom publikom budući da je prvi put u dugoj povijesti na repertoaru Dubrovačkih ljetnih igara.Brojnoj publici nije smetala vrućina da se u potpunosti posveti složenoj obiteljskoj priči o Glembajevima – ljudima koji su u šizofrenoj zbilji postali pomaknutima od stvarnosti, luđacima, zatočenicima vlastite svijesti i savjesti, ubojicama i varalicama. U prostoru Umjetničke galerije Dubrovnik, koji je predstava iskoristila na više razina, publika se našla u 1913. godini uoči raspada Austro-Ugarske Monarhije. Ovo uprizorenje velikog Krležinoa teksta, publiku je uvelo u ‘čvrsti mitski svijet Glembajevih’, kako je kazao redatelj Sviben, svijet koji se kontinuirano temelji na relacijama spram Obitelji i spram Žene, ali i spram Smrti, stoga se u ovoj inscenaciji drame pojavljuje čitava povorka mrtvih duša. Osim spomenutih tema, izražena je i ona socijalna, koja je danas u doba propadanja Agrokora ponovno aktualna i dokaz da je takva propast, doslovno preko noći, posve moguća.

Sjajan glumački ansambl predvode Predrag Ejdus u ulozi Ignjata Glembaja, Anja Šovagović Despot kao barunica Castelli te Mijo Jurišić u ulozi Leonea. Bojana Gregorić Vejzović Angelika je, Fabriczy je Damir Lončar, Puba Mladen Vujčić, Vladimir Posavec Tušek igra dr. Altmanna, a Amar Bukvić Silberbrandta. Robert Bošković u ulozi je Ballocsanszkog, a Lujo Kunčević Olivera. Perica Martinović igra više mrtvih lica koja se pojavljuju kao Leonove vizije, a uz nju je i kor mrtvih duša sastavljen od mladih glumaca koji koreo-pjevno uprizoruju Leonove misli: Stjepan Lach, Džon Gečević, Luka Bjelica, Šiško Horvat Majcan, Marina Bažulić, Marija Kolb, Karmen Sunčana Lovrić, Maro Drobnić te Vedran Komerički. Scenograf je Leo Vukelić, kostimografkinja je Bjanka Adžić Ursulov, glazbu je skladao Zlatko Tanodi, a koreografiju napravio Staša Zurovac. Oblikovanje svjetla potpisuje Ivo Nižić, a tona Christian Kanazir.

Kako se ‘zatvoreni glembajevski svijet’ uklopio u ambijent Umjetničke galerije koja stilski odgovara epohi radnje drame, publika 68. Igara ima priliku saznati na četiri uzastopne reprizne predstave.

D. I.


Tagged: , , , , , , , , , , , , ,