Europea: Gostuje irski pisac John Boyne

Irskog autora Johna Boynea u Zagrebu će ugostiti na Europei U Dvorištu u utorak 5. studenog u 19 sati, u popularnom kafiću u Žerjavićevoj ulici.
Europea u dvorištuTema tribine bit će ‘Utjeha kukavičluka ili hrabrosti’, a uz Boynea, sudjelovat će Mima Simić (kolumnistica i filmska kritičarka) i Hrvoja Heffer (prevoditeljica) te moderator Nenad Rizvanović.

John Boyne irski je autor kratkih priča i romanopisac čiji su romani nagrađivani brojnim uglednim nagradama u Irskoj i izvan nje (Curtis Brown Award, Hennessy Literary Award, IMPAC Literary Award, Orange Prize Readers Book of the Year itd.). Napisao je sedam romana  (The Tief of Time, The Congress of Rough Riders, Crippen, Next of Kin, Mutiny on the Bounty, The House of Special Purpose, The Absolutist, The Boy in the Striped Pyjamas prevedeno i kod nas – Dječak u prugastoj pidžami) prema kojem je snimljen istoimeni film, od kojih su mu naročito dva posljednja donijela nepodijeljene pohvale i publike i struke (Colum McCann, John Irving, Colm Toibin).

John BoyneBoyneov glavni junak i narator u romanu ‘Prigovor savjesti’ je Tristan Sadler, kojeg upoznajemo 1916. kao sedamnaestogodišnjaka u logoru za  vojnu obuku u Aldershotu i u rovovima Pikardije na sjeveru Francuske, a potom 1919., kada kao ratni veteran dolazi u gradić Norwich kako bi izrazio sućut ožalošćenoj obitelji svojeg suborca Willa Bancrofta, kojeg je prijeki sud osudio za kukavičluk te je strijeljan na bojnom polju 1916. Dvije vremenske razine romana – 1916. i 1919., rat i mir, akcija i refleksija – ispisane su naglašeno različitim narativnim tehnikama. Ratne scene su brutalne, deskriptivne, krvave, a prijateljstvo između Tristana i Willa, homoerotično i kompleksno, nastoji opstati u bezumnom okolišu ratnog nasilja obilježenog svakodnevnim umiranjem i okrutnošću višeg oficirskog kadra.

Roman ‘Prigovor savjesti’, majstorski ispričana priča o strasti, ljubomori, herojstvu i izdaji postavlja cijeli niz pitanja aktualnih i cijelo stoljeće nakon početka Prvog svjetskog rata, kada se roman događa. S autorom, uglednim irskom piscem Johnom Boyneom, razgovarat će se, između ostalog, o tome jesu li antimilitarizam i pacifizam stvar hrabrosti ili kukavičluka te što to znači biti ljudsko biće u ekstremnim ratnim uvjetima.

Dođite na tribinu, ulaz je slobodan, sudjelujte u raspravi i družite se uz velik izbor pravog irskog piva!

Ljevak

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,