Europska noć bez nesreća

Iako alkohol nije uvijek glavni uzročnik prometnih nesreća, broj stravičnih nesreća koje su se dogodile na hrvatskim cestama prošlog tjedna govore o nužnosti provedbe akcija za veću sigurnost u prometu.europska-noc-bez-nesreca-zadarTu važnost prepoznala je Udruga Sigurnost u prometu koja je već petu godinu zaredom organizirala međunarodnu akciju Europska noć bez nesreća u pet hrvatskih gradova pod pokroviteljstvom Europskog foruma mladih i organizacije Odgovorni mladi vozači (Responsible Young Drivers – RYD).

Europska noć bez nesreća je edukacijska kampanja kojoj je cilj povećanje sigurnosti u prometu mladih vozača, a koja je 1995. pokrenuta u Belgiji. Akcija se već tradicionalno provodi istodobno u većini zemalja Europske unije s više od tisuću volontera, a u Hrvatskoj se ova akcija za odgovornu vožnju sinoć obilježila u noćnim klubovima u Zagrebu, Varaždinu, Osijeku, Rijeci i Zadru gdje se odazvao veliki broj mladih između 18 i 26 godina dobrovoljnom alkotestiranju od strane volontera Fakulteta prometnih znanosti i Zagrebačke pivovare.

Rezultati ove akcije pokazat će koliko su mladi zaista poslušali savjete i ne konzumirali alkohol ako su namjeravali nakon izlaska sjesti za volan. Bit će dostupni nakon obrađenih podataka na stranicama udruge Sigurnost u prometu. Ovu akciju već četvrtu godinu zaredom podržava i Zagrebačka pivovara u sklopu kampanje ‘Razmisli – kad piješ, ne vozi’, prve hrvatske kampanje o odgovornom konzumiranju alkohola.

C. R.


Sigurnost u prometu-Okrugli stol
Sigurnost u prometu među najgorima u Europi
Tagged: , , , , ,