Europski tjedan sporta

Hrvatska je idući tjedan domaćin prvom Europskom tjednu sporta! Brojne sportske i zdravstvene manifestacije najavljene su u tjednu kad bi se Hrvatska konačno trebala probuditi i aktivirati cjelokupno stanovništvo.Foto:Igor ŠobanNajbitniji je cilj ovog europskog projekta, koji po prvi puta obuhvaća sve zemlje EU, promijeniti crne statistike koje govore da nas velika većina nije dovoljno tjelesno aktivna. Na zagrebačkom Kineziološkom fakultetu na aktivnost su pozvali pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Tomislav Paškvalin, dekan KIF-a Damir Knjaz, gimnastičar Marijo Možnik te rukometni reprezentativci Lovro Šprem i Stipe Mandalinić.

‘Pozivamo sve građane Hrvatske da razmisle i promijene svakodnevne životne navike. Aktivirajmo se, rekreirajmo i posvetimo više vremena vlastitom tijelu te zdravlju u konačnici’, pozvao je pomoćnik ministra Tomislav Paškvalin.

Europski tjedan sporta u Hrvatskoj bit će obilježen središnjim cjelodnevnim događajem u Zagrebu u subotu, 12. rujna. Na jezeru Bundek od 10 do 22 sata građane očekuju brojni besplatni sportski sadržaji i treninzi.

‘Cjelodnevni događaj zamišljen je kao jedno veliko putovanje raznim sportovima. Na taj način građanima nudimo mogućnost da se s njima upoznaju te odaberu najbolje za njih. Naravno, očekujemo da stečena znanja i dalje primjenjuju u svakodnevnom životu. Svi sadržaji na Bundeku su besplatni, a stručni timovi na raspolaganju su svima’, izjavila je koordinatorica projekta prof. Marija Crnković.

Događaj će se odvijati u sedam tematskih jedinica/kutaka. Na glavnoj nas pozornici očekuju biciklizam, Dharma Joga, utrke za djecu, Fokus point pilates trening, Zumba… U kutku otkrića očekuju nas Savate, Nambudo, Aikido, capoeira, judo i hrvanje. U dječjem ćemo kutku učiti kako živjeti zdravo, KHL Medveščak i njihova maskota igrat će se s djecom, a svoje će promocije imati i klubovi Dinamo, Cibona i Cedevita. Tu su još i aktivni kutak, kutak zdravlja, kutak za sportaše s invaliditetom. U kutku izazova očekuju nas trčanje, natjecanje u organizaciji nogometnog, košarkaškog i teniskog saveza te prezentacije biciklizma.

Službeno otvorenje središnjeg obilježavanja Europskog tjedna sporta u subotu 12. rujna započinje biciklističkom turom uzvanika od Europskog trga do Bundeka, a jedan od događaja tog dana je i finale projekta ‘Pokreni se’ koji se na Europskom trgu održava u 17.45 sati.

‘Vrlo je važno vježbati ili barem početi pod stručnim vodstvom. Upravo zato kroz projekt ‘Pokreni se’ već treću sezonu nastojimo educirati ljude te ih potaknuti na pravilno vježbanje. Pozivam sve u subotu na finale projekta Pokreni se kada će tim Kineziološkog fakulteta iz Zagreba svima biti na raspolaganju za savjetovanje, ali isto tako ćemo odraditi i kružni trening koji može biti novi početak kada je tjelesna aktivnost u pitanju’, izjavio je dekan KIF-a prof.dr.sc. Damir Knjaz

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske u prvom Europskom tjednu sporta, koji se održava od 7. do 13. rujna ima cilj potaknuti Hrvatsku na tjelesnu aktivnost (#BeActive) te ih motivirati da ostanu aktivni tijekom cijele godine. Europski tjedan sporta namijenjen je građanima svih dobnih skupina bez obzira na tjelesnu pripremljenost. Više informacija o samom događaju, kao i prijave za sudjelovanje možete pronaći na službenoj web stranici: www.europski-tjedan-sporta.hr

T. D. / Foto: Igor Šoban


Pokreni se-Zagreb
Pokreni se, Zagreb!

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,