Feričanci: Berba grožđa za Enosophia vina

Enosophia, nova vinarija i brend slavonskih vina, počeo je s berbom grožđa koje će nakon fermentacije postati nadopuna postojećoj ponudi.Berba je započela na vinogradarskom lokalitetu Božilovac u Feričancima, a prva na repertoaru bila je sorta graševina od koje je dio već probran kao baza za pjenušce za koje je potrebno nešto više kiseline.

‘Dok većini ljudi kraj kolovoza i početak rujna znači završetak ljeta, nama taj period označava početak berbe grožđa i najuzbudljivijeg dijela godine. Ove godine očekujemo oko 1100 tona grožđa od čega najveća količina pripada graševini, a slijedi je frankovka. Kroz bogati sortiment u našim vinogradima uspijevamo optimalno organizirati berbu po vremenu dozrijevanja našeg grožđa’, kazala je Lucija Kužir, voditeljica vinogradarsko-vinarske proizvodnje u Enosophiji.

Nakon baza za pjenušce, kreće se s redovnom berbom ostatka sorti te slijede chardonnay, pinot bijeli, sauvignon blanc, pinot crni, merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon i syrah. Kužir je dodala i kako nijedna vinogradarska godina nije ista, pa je tako i ova godina nekoliko puta iznenadila. No, unatoč brojnim izazovima svi Enosophia vinogradi su u izvrsnom zdravstvenom stanju te je najveseliji dio vinogradarske godine počeo upravo ovom berbom. ‘Kvaliteta nam je prvom mjestu, a povoljnim omjerima kvalitete i kvantitete uspijevamo za naša vina proizvesti baš onakvo grožđe kakvo nam treba za pojedini proizvod’, zaključila je Lucija Kužir.

Za vrijedne berače organizirana je zdravica, pa su imali jedinstvenu priliku kušati novi pjenušac Nice to see you.

Podsjećamo, Enosophia brend se na tržištu pojavio početkom srpnja, a jedinstven je prema holističkom pristupu, brizi o ljudima, ekologiji i održivom razvoju, kao i ambiciji za pozicioniranjem Slavonije kao poželjne vinske turističke destinacije. Enosophia je jedinstvena i zbog inovativne tehnologije i interaktivne AR etikete na svojim prvim vinima – graševini Trs No. 5 i roséu Matarouge. Primjerice, uz pomoć proširene stvarnosti, s etikete vina Trs No. 5 pomoću mobilne aplikacije moguće je očitati posebno skladanu glazbu koja prema istraživanjima poboljšava okus vina. Očitavajući pak Matarouge etiketu, korisnik može naučiti više o najpoznatijim svjetskim rosé regijama. Kvaliteta nove graševine prepoznata je i na ovogodišnjem prestižnom natjecanju Decanter World Wine Awards na kojem je Trs No. 5 osvojila broncu.

D. K. / Foto: Turkalj 


Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,