Festa sv. Vlaha u Dubrovniku

Na dan Feste sv. Vlaha, 3. veljače još od 972. godine širom otvaramo vrata našeg grada, a let bijelih golubica koji označava početak feste podsjeća nas na vrednote slobode – najvećeg blaga Dubrovačke Republike, poručuju iz Turističke zajednice Dubrovnika.Rijetko je naći grad čiji je identitet neodvojivo spojen sa svecem zaštitnikom, kao što je to Dubrovnik. Svetac i Grad su jedno. Slavlje dubrovačkog zaštitnika posebno je, tipično, dubrovačko. Započinje na Gospu Kandeloru, 2. veljače, puštanjem bijelih golubica, simbola slobode i mira, ispred svečeve crkve i uzdizanjem Vlahova barjaka na središnje mjesto u staroj gradskoj jezgri – Orlandov stup. Tom se prigodom često ponavlja stara izreka: ‘Kandelora zima fora, za njom ide Blaž i govori da je laž.’

I uistinu, taj dan, kad se gradovi na sjeveru kupaju kišom a Europom mete snijeg, Dubrovnik je pun mimoza, sunovrata i sunčanih, pravih proljetnih dana. U zoru, 3. veljače uz plotune trombunjera, povijesne dubrovačke postrojbe – festanjuli, ugledni obrtnik i pomorac,čekaju barjake s istoka i zapada koji će sudjelovati u svečanoj procesiji u čast parcu.

Dubrovčani su sv. Vlaha štovali kao svog glavnog zaštitnika, Parca, od druge polovice 10. stoljeća. Još od vremena prvih mletačkih posezanja za ovim teritorijem, kad je sv. Vlaho nadahnuo svećenika Stojka da upozori gradske oce na himbene namjere Venecije, pa sve do naših danas sv. Vlaho brani Dubrovnik od svakovrsnih neprijatelja. On je bio i ostao prvi građanin Dubrovnika, njegova obrana, čast i ponos. Sveti je Vlaho prožeo i ujedinio sav život dubrovački kroz duga stoljeća. Od oltara do trpeze, svojom sveprisutnošću u svim sferama života, među svim društvenim slojevima, stvarajući kulturni prostor. I doista, dok drugi gradovi imaju svojega sveca zaštitnika, u Dubrovniku Svetac ima svoj Grad. O tome rječito govori i upis Feste sv. Vlaha na UNESCO-vu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine.

TZD


Tagged: , , , , , , ,