Festival europske kratke priče postao punoljetan

Razgovorom s proslavljenim piscem Miljenkom Jergovićem otvoreno je u krcatoj dvorani zagrebačkog Teatra &td osamnaesto, slavljeničko izdanje najdugovječnijeg domaćeg književnog festivala – Festivala europske kratke priče.

Festival europske kratke priče (FEKP) će do 7. lipnja u Zagrebu i Rijeci oko središnje teme Homo Narrans (čovjek kao biće pripovijedanja) okupiti tridesetak važnih pisaca, mahom vrsnih kratkopričaša, istaknutih inozemnih i domaćih imena svjetske i domaće književne scene.

Prvu festivalsku večer otvorili su Miljenko Jergović i moderatorica Đurđica Čilić razgovorom o tome kako je biti pisac u egzilu, o pravu, ali i potrebi, nužnosti da se ispriča priča. U razgovoru je spomenut i Semezdin Mehmedinović, đđbosanskohercegovački pisac s američkom adresom, autor koji je također trebao biti gost prvog dana FEKP-a, ali se zbog iznenadne privatne situacije morao ispričati. Mehmedinović je ipak bio prisutan, Đurđica Čilić je čitala njegove priče i fragmente koji su joj sjajno poslužili kao uvodi u pitanja o stvaranju, o jeziku, o tome mora li istinski pisac biti izgubljen u svijetu i o tome što doista znači emigrirati.

U nešto više od sat vremena uzbudljivog, dinamičnog razgovora, brojna je publika imala priliku upoznati Miljenka Jergovića ne samo kao pisca koji duboko promišlja pisanje i čitanje, što je dobro poznata činjenica svima koji čitaju njegove tekstove, već i kao pisca koji se spreman otkriti i otvoriti, odškrinuti prozorčić u vlastiti intimni svijet.

Danas FEKP donosi četiri vrlo zanimljiva događanja. U 17 sati u klubu Booksa održat će se ‘Sat u radionici kratke priče’ na kojem svi zainteresirani mogu od irskog majstora ove forme, pisca i sveučilišnog profesora Alana Titleya, naučiti poneki trik i dobiti savjet kako pisati. Sat vremena kasnije na istom mjestu razgovaraju Tomica Bajsić i Melatu Uche Okorie, irska spisateljica rođena u Nigeriji, autorica koja je osam i pol godina traženja azila pretopila u pripovijetke koje su je svrstale među najsnažnije glasove suvremene irske književnosti.

U 19 sati u MM Centru zagrebačkog Studentskog centra predstavit će se knjiga Putnik stoljeća Andresa Neumana, jednog od najvažnijih mladih latinoameričkih autora, istinske književne zvijezde ovjenčane brojnim nagradama, autora čije su knjige prevedene na dvadesetak svjetskih jezika.

Program zaključuje večernje čitanje koje će se s početkom u 20:30 odviti u MM Centru, a na kojem nastupaju finska spisateljica Rosa Liksom, Melania G. Mazucco, talijanska spisateljica i dobitnica najvažnije talijanske književne nagrade Strega, mladi albansko-talijanski pisac Elvis Malaj i eksplozivni meksički pisac Antonio Ortuño.

Uz osamnaesto izdanje FEKP-a održan je i šesti natječaj za kratku priču koji je pokazao da se regija svima razumljivog jezika može podičiti odličnim kratkopričašicama i kratkopričašima.

Na Natječaj je 148 autorica i autora prijavilo 234 priče s temom ‘Trebaš čuti ovu priču’, a žiri u sastavu Ivana Rogar, Korana Serdarević, Vladimir Arsenić, Stjepan Balent (predsjednik žirija) i Sven Popović odabrao je dvanaest finalista. To su (redom prijave na natječaj): Ivo Kara-Pešić, Miljan Milanović, Adi Tufek, Ervin Mujabašić, Eliša Papić, Ljiljana Grubač, Mario Majdić Natrlin, Dimitrije Bukvić, Maja Ručević, Bojana Babić, Igor Marić i Marija Ranković.

Ovogodišnje dobitnike nagrada objavit ćemo u utorak, 4. lipnja, nakon programa LITERARY EUROPE LIVE PLUS s Andrésom Neumanom, Goranom Samardžićem, Adaniom Shibli, Melatu Uche Okorie i Alanom Titleyjem, koji u MM Centru SC-a počinje u 20.30 sati.

Festival europske kratke priče manifestacija je koji se uz pomoć Ministarstva kulture RH, Ureda za kulturu grada Zagreba te kulturnih instituta i veleposlanstava zemalja koji djeluju u Hrvatskoj održava već osamnaest godina, u organizaciji Hrvatskog društva pisaca (HDP).

FEKP se održava kao dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture

L. K. / Foto: Edi Matić


Jergović i Mehmedinović otvaraju 18. FEKP

Tagged: , , , , , , , , , ,