Festival popravaka tekstila u Beču

Pod motom ‘Manje kupuj – više popravljaj!’ od 13. listopada do 5. studenog održava se Festival popravaka – ‘re:pair festival’, na tri različite lokacije u austrijskoj prijestolnici. Program festivala obuhvaća 130 različitih događanja posvećenih temi mode.

Tekstilna industrija u velikoj mjeri onečišćuje okoliš, troši velike količine resursa i uzrokuje velike emisije CO2. Osim toga ljudi koji rade u proizvodnim pogonima tekstila, osobito u Aziji i Africi, često su izloženi lošim uvjetima rada i izrabljivanju. Kako bi se skrenula pozornost na činjenicu da trebamo kupovati manje odjeće i birati kvalitetu umjesto kvantitete, ove se godine drugi put održava bečki festival popravaka ‘re:pair festival’ pod motom ‘Manje kupuj – više popravljaj!’. Fokus festivala upravo je na temi mode i tekstila. Pritom su popravci moćan alat u borbi protiv stvaranja otpada kojim se može pridonijeti kružnom gospodarstvu i racionalnijem korištenju resursa, stoga je naglasak festivala na teorijskom i praktičnom prenošenju znanja.

Drugo izdanje festivala održava se od 13. listopada do 5. studenog s ciljem popularizacije popravljanja predmeta na tri različite lokacije. U sklopu festivala nudi se čak 130 događanja, između ostaloga i tri izložbe i različite radionice. Na radionici šivanja posjetitelji tako mogu popraviti staru odjeću ili potpuno promijeniti njezin izgled i dati joj novi sjaj. U sklopu izložbe ‘Ispovijesti jedne majice’ prikazuje se putovanje majice od njezina rođenja u Kini preko uspjeha na društvenim mrežama sve do kraja njezina života na obali Gane. Druga je izložba posvećena korištenju pribora za šivanje i u njoj mogu sudjelovati posjetitelji, kao i u trećoj izložbi posvećenoj kreativnosti i second-hand odjeći. Na licu mjesta bit će mogući i popravci elektroničkih uređaja, glazbenih instrumenata, bicikala i namještaja.

M.Č. / Foto: © Tina Zickler


Beč: Spoj kazališta i proširene stvarnosti


Tagged: , , , , , , , , ,