Festival portugisca i sireva na Jelačić placu

U zagrebačkom Klubu književnika, Josip Kraljičković, predstavnik Zagrebačke županije, svečano je otvorio Festival mladog vina Portugizac Plešivica te sireva iz Zagrebačke županije. Festival se održava na Trgu bana Jelačića do 8. studenog u organizaciji Udruge Portugizac Plešivica i Udruge malih sirara Sirek.

Prisutne su pozdravili još Vlatka Lipovac Vranić iz Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo, Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije i Petra Mesnec iz Turističke zajednice Jastrebarskog.

Na Festivalu je predstavljen mladi Portugizac, prvo vino iz ovogodišnje berbe koje je stiglo na tržište, a koje su proizveli Gregorić Snježana, Golubić Danijel, Braje Robert, Braje Josip, Damir Drago Režek, Gregorić Franjo, Ciban, Vukoder, Jurkovac i PZ Plešivica.

‘Posebnost je u tome, što smo od odabranog grožđa s najboljih položaja proizveli 1300 litara mladog vina pod zajedničkom etiketom i nazivom Portugizac Plešivica Selection, a koji se može kupiti kod članova Udruge po cijeni od 30 kuna. Na ovaj smo način iznova povezali naše članove, ali i vinoljupce, koji cijene tradiciju pijenja mladog portugisca – poručio je Tomo Haramija, predsjednik Udruge Portugizac Plešivica.

U centru Zagreba posjetitelji mogu okusiti i razne delicije sirana Šestak i Kusanovec te doživjeti harmoniju i sklad s vinima Plešivičkog vinogorja, ali i uvjeriti se u kvalitetu domaćih mliječnih proizvoda Ceste sira Zagrebačke regije.

‘Cilj udruživanja i povezivanja malih sirara je u unaprjeđivanju sirarske djelatnosti, zajedničkom predstavljanju i podizanju kvalitete proizvoda te razmjeni iskustva i pružanje stručne pomoći za što uspješniji plasman sira ali i drugih mliječnih proizvoda’, poručila je Romina Zadravec, predsjednica Udruge Sirek, o čijoj je tradicionalnoj proizvodnji svježeg sira prikazan kraći video prilog.

Kvalitetu mliječnih proizvoda potvrđuju i vrijedne nagrade koje su sirari osvojili na ocjenjivanju sireva Zagrebačke županije, održanom 14. listopada u Buzinu. Nagrade im je dodijelio Josip Kraljičković sa svojom suradnicom Gordanom Matašin i Anđelkom Pejaković, članicom povjerenstva za ocjenjivanje sira. Za 16 ocijenjenih sireva u tri kategorije (13 kravljih i 3 kozja) dodijeljeno je jedno brončano odličje za OPG Golubić Marica, pet srebrnih odličja za OPG Lončar Štefica, OPG Puljko Štefica, OPG Furnkran Katarina i OPG Zadravec Romina te deset zlatnih za OPG Golubić Marica, OPG Furnkranz Katarina, OPG Zadravec Romina, OPG Grčević i siranu Jurkas, čiji je sir gauda s ljutom paprikom šampion ovogodišnjeg ocjenjivanja.

Ž. B. / Foto: Julio Frangen


Tagged: , , , , , , , ,