Festival pustolova Mate Svjetski u Vrgorcu

Već treću godinu za redom Festival pustolova ‘Mate Svjetski’ u vrgorski kraj donosi dašak svjetskih putovanja i otkriva čari avantura.

Prve večeri koja se održava u petak, 25. kolovoza, u Gradskom parku u Vrgorcu, domaćin festivala Stipe Božić otvorit će festival svojim dokumentarcem o pustinjskim prostranstvima i ljepotama Sahare te nam dočarati svu surovost krajolika, ali i skrivenu ljepotu življenja u ovoj najpoznatijoj svjetskoj pustinji. Nakon Sahare, preselit ćemo u druge veličanstvene krajolike, jer će se vrsnom alpinistu Stipi Božiću u Gradskom parku pridružiti budući osvajači Himalaje svi redom iz Dalmatinske zagore. Ova ekspedicija pod nazivom ‘Vlaji na Himalaji’ predstavit će nam svoju životnu avanturu na koju će se otisnuti početkom rujna.

Druge večeri festivala koja se održava subotu, 26. kolovoza, na Matinim rodnim Stiljima, putopisac iz Varaždina, Damir Vujnovac održat će predavanje ‘Glas iz Sahare’. Naime, Damir je na svoje sedmodnevno putovanje otišao iz želje da humanim i sportskim aktivnostima osvijesti društvo o problemima tamošnjih naroda koji već 40 godina žive izbjeglički, na tromeđi Alžira, Mauritanije i Zapadne Sahare.

Još jedan svjetski putnik, profesionalni fotograf iz Imotskog Goran Jović posjetio je Namibiju, zemlju s tisuću prirodnih čuda u koju se lako zaljubiti, a svojim pričama i doživljajima upoznat će nas s najstarijim narodima svijeta. Za kraj festivala, Davor Rostuhar u sklopu svoje pješačke turneje po Hrvatskoj doći će i do Stilja te kroz svoje predavanje ‘Usudi se sanjati’ najaviti svoj povijesni pohod, prvu hrvatsku ekspediciju na Južni pol.

Također, i ove će godine već tradicionalno biti otvorena izložba fotografija koje je Mate Svjetski zabilježio na raznim putovanjima tijekom života. Mate Šimunović zvani Svjetski (1900-1969) putovao je po svijetu 19 godina, pješice i biciklom napravio je 360.000 kilometara i sa svoje avanture donio preko tisuću negativa, od kojih su izrađene fotografije koje će posjetitelji i ove godine moći pogledati tijekom druge festivalske večeri na Stiljima.

FESTIVAL PUSTOLOVA ‘MATE SVJETSKI’
25.08.2017. | 26.08.2017.

25. 08. 2017. petak | GRADSKI PARK, VRGORAC, 20.00 sati

STIPE BOŽIĆ
‘SAHARA’, dokumentarac

VLAJI NA HIMALAJI
Ekspedicija na polasku

26.08.2017. subota | STILJA, VRGORAC, 20.00 sati

DAMIR VUJNOVAC
‘Glas iz Sahare’

GORAN JOVIĆ
‘Narodi Namibije’

DAVOR ROSTUHAR
‘Usudi se sanjati’

S. B. 


Naša putovanja, naše avanture

Tagged: , , , , , , , , , ,