Festival uživo: Otvoren 17. ZagrebDox

17. izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox otvoreno je u Kinu SC u Studentskom centru.Festival je započeo projekcijom nagrađivanog filma ‘Zemlja je plava poput naranče’ ukrajinske redateljice Irine Cilik, dirljivim pacifističkim obiteljskim dokumentarcem ovjenčanim nagradom za najbolju režiju na Sundance Film Festivalu. Uoči projekcije publici su se obratili direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski i zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.

‘Protekla je godina bila izazovna za sve nas. Pogodili su nas pandemija i potres, povukli smo i zatvorili, reducirali svijet na ono što se moglo vidjeti kroz malu, elektronsku ključanicu – mobitel, tablet, televizor. Vjerujem kako je ipak došlo vrijeme da izađemo iz zatvorenih prostora i vratimo se u onaj nešto veći svijet – svijet koji nas okružuje. Posve sigurno, on više nije onaj koji smo ostavili, ali je svejedno naš, jer drugoga nemamo. U sučeljavanju s takvim svijetom, dokumentarni film zasigurno je jedan od najboljih alata. On nas podsjeća da problemi sukoba na Bliskom Istoku ili problemi migranata postoje i dalje, da ekologija ili rodna ravnopravnost nisu teme koje su same od sebe nestale, da je taj veći svijet prepun zanimljivih priča, ljudskih sudbina i emocija koje možemo dijeliti. ZagrebDox je uvijek bio mjesto na kojem smo se mogli susresti s pričama, ljudima i emocijama. Dobrodošli na ZagrebDox, dobrodošli natrag u uzbudljiv, tužan, veseo, strašan, divan svijet – naš zajednički svijet’, kazao je Nenad Puhovski.

Luka Korlaet službeno je proglasio festival otvorenim uz sljedeće riječi: ‘Izazovne situacije u kojima smo se u proteklom razdoblju našli kao društvo odražavaju se i na ovogodišnjem programu ZagrebDoxa, čime se potvrđuje aktualnost dokumentarnog filma i spremnost da brzo reagira na društvene promjene i izazove suvremenog društva poput pandemije, ratova i potresa. U izazovnim uvjetima za održavanje festivala, neizmjerno je važan kontinuitet. Posebno bih izdvojio meni blizak edukativni segment, u kojem ove godine svoje znanje prenosi jedan od najnagrađivanijih kazališnih i filmskih redatelja Milo Rau, kao i naš Rajko Grlić, uspješan kao redatelj i edukator i izvan naših granica. Ovakvim interdisciplinarnim pristupom, koji nadopunjuje onaj reprezentativni, program omogućuje usavršavanje novih filmskih naraštaja te doprinosi njegovanju dokumentarizma u Hrvatskoj, a rezultat se vidi i u broju premijera domaćih, i to većinom mladih autora na ovogodišnjem festivalu. Izuzetno me veseli što se festival održava uživo, jer gledanje filmova u kino dvoranama pridonosi dijeljenju emocija i razmjenjivanju dojmova’.

Do nedjelje, 20. lipnja, u Kinu SC, MM centru i Teatru &TD u Studentskom centru te na Ljetnoj pozornici Tuškanac prikazat će se 84 filma u 12 različitih programa.

I. S. / Foto: Julien Duval i Samir Cerić Kovačevilć


Tagged: , , , , , , , , ,