ZagrebDox: Veliki pečat Pjeni i Našem domu u divljini

Online prijenosom dodjele nagrada zaključeno je posebno izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox.Tijekom sedam festivalskih dana publika je u Kinu SC i Teatru &TD Studentskog centra mogla pogledati pedesetak dokumentaraca. U posebnoj emisiji uživo, koju je na platformi R+ vodio Robert Zuber, proglašeni su festivalski laureati.

O programu međunarodne konkurencije odlučivao je žiri čiji su članovi nagrađivani hrvatski dokumentarist Goran Dević, slovenska redateljica, producentica, predavačica, umjetnička direktorica i selektorica Makedoxa, Petra Seliškar, te češka redateljica i fotografkinja Anna Kryvenko. Glavnu festivalsku nagradu, Veliki pečat, osvojio je film ‘Pjena’ Ilyje Povolotskog.

Hrvatski novinar Dean Šoša, talijanska scenografkinja i redateljica Valentina Primavera te filmska producentica i umjetnička direktorica Filmskog festivala u Trstu Nicoletta Romeo članovi su regionalnog žirija koji je Veliki pečat dodijelio filmu ‘Naš dom u divljini’ Radua Ciorniciuca, koji je osvojio i Mali pečat, nagradu koja se dodjeljuje autorima do 35 godina.

Posebno izdanje ZagrebDoxa uključilo je pedesetak aktualnih dokumentarnih naslova. Uz natjecateljski program, podijeljen u kategorije međunarodne i regionalne konkurencije, u programu ‘The Best of the Rest’ prikazano je dvadesetak odabranih filmova iz službenih programa, a uključeni su i retrospektivni programi: online retrospektiva filmova britanske redateljice Lucy Walker i autorska večer posvećena renomiranom domaćem dokumentaristu Goranu Deviću.

I. S.


Tagged: , , , , , ,