Festivalski dream team otvorio 44. Samoborske glazbene jeseni

Ideja okupljanja festivalskog ansambla sačinjenog od vrhunskih hrvatskih i inozemnih glazbenika rasla je na Samoborskoj glazbenoj jeseni iz godine u godinu, a na ove godone tom festivalskom dream teamu pripala je čast otvoriti 44. izdanje.U samoborskoj župnoj crkvi sv. Anastazije 27. rujna okupljene su svojim istančanim muziciranjem oduševili sada već stalni gosti Glazbene jeseni: Borivoj Martinić-Jerčić, Gernot Süssmuth, Aleksandar Milošev, Jelena Očić, Ivan Nestić i Jose Gallardo.

Prva skladba bio je Rahmanjinov Elegični trio br. 1 u G-molu u nadahnutoj izvedbi Gernota Süssmutha, Josea Gallarda i Jelene Očić, a zbog bolesti sopranistice Marte Schwaiger umjesto najavljenog Šostakoviča, Jelena Očić i Gernot Süssmuth izveli su Duo zna violinu i violončelo, op. 7 mađarskog skladatelja Zoltana Kodalyja. Uslijedilo je veliko finale kada je festivalski ansambl ugođaju toplih boja jeseni pridonio sviranjem Velikog seksteta za klavir, gudački kvartet i kontrabas u Es-duru Mihaela Glinke, uz dugotrajno odobravanje publike po završetku.

U uvodnom dijelu večeri nazočne je pozdravio umjetnički ravnatelj Samoborske glazbene jesni Srećko Bradić rekavši da se 44 godine kontinuiteta čine kao velika i hvalevrijedna brojka te da su svih tih godina imali zadovoljstvo upoznati nebrojene hrvatske i strane umjetnike. Festival je službeno otvorila pomoćnica ministrice kulture Iva Hraste Sočo istaknuvši da je umjetničko partnerstvo svojevrsni zaštitni znak festivala.

S. G.