Film Anka: Realistički Mato Lovrak i mitološka bića

Mato Lovrak (1899.-1974.) učitelj i pisac knjiga za mlade u svojim pripovijetkama i romanima nastoji prikazati stvarni svijet, najčešće vezan uz selo i djecu koja odraslima pokazuje kako valja misliti i raditi. Kultni lektirni naslovi ‘Vlak u snijegu’ (1930.) i ‘Družba Pere Kvržice’ (1933.) ekranizirani su prije četrdesetak godina – priču o grupi okupljenoj oko Pere Kvržice koja je popravila seoski mlin režirao je 1970. Vladimir Tadej, dok je događaj o malim složnim rukama koje oslobađaju vlak iz snijega na film donio redatelj Mate Relja 1976.Pripovijest ‘Anka Brazilijanka’ (1939.) bavi se sedmogodišnjom djevojčicom Ankom koju iz sirotišta uzima bogati bračni par, no ne pružaju joj nimalo ljubavi. Stjecajem okolnosti ona se nađe u ciglani među ogrubjelim, no ipak ljubaznim ciglarima i veže se uz najnepoćudnijeg od njih, odličnog radnika, ali prznicu i nasilnika kojeg zbog boravka u Brazilu zovu Brazilijancem. Iako naoko grub, briga za djevojčicu otkriva njegovo dobro srce, pa se tijekom razvijanja pripovijesti zgode slažu stremeći sretnom kraju.

Glumac i redatelj Dejan Aćimović, uz scenaristicu Tatjanu Aćimović, prekrojio je originalnu Lovrakovu priču, promijenivši motiv posvojiteljice i konačno sudsko razrješenje, te dodavši mitološka bića koja stoluju u šumi između sela i ciglane (snimano u Šibensko-kninskoj županiji, Zagrebu i Krapini) snimio film pod naslovom ‘Anka’.

Glavnu ulogu Anke dodijelio je djevojčici Cviti Viljac, Brazilijanca glumi nekadašnji francuski nogometaš Eric Cantona, pralju Milku Anđela Ramljak, među ciglarima nalazimo Žarka Savića, Marinka Prgu, Miju Pavelku, Draška Zidara i druge, svijet moćnih nastanjuju Rade Šerbedžija, Nikola Kojo, Vuk Kostić i Goran Grgić, dok su u začaranom svijetu najupečatljiviji Linda Begonja kao kraljica-zmija (ujedno i zla Ankina rodica i posvojiteljica ), te vilenjaci Jelena Lopatić i Petar Mirčevski. Izvrsne maske bića iz zmijskog podzemlja osmislio je Halid Redžebašić, autori vizualnog dijela filma su Svetomir Pajić, Vincent Richard I Thierry Arbogast, dok je skladatelj Livio Morosin. Priča vrlo dobro prati Brazilijančev preobrat od grubijana u čovjeka koji je pun ljubavi, dijelovi vezani uz začaranu šumu i mitološka bića su vrlo domišljati, dobro je fokusiran odnos između bogatih vlasnika ciglane i radnika koji naporno rade cijele dane, dok je poučni završetak potpuno u duhu Lovrakova prosvjetiteljskog ozračja.

Cantona loše govori hrvatski što je legitimno, jer saznajemo da se potucao po svijetu od malih nogu, no ipak smetaju potpuno nerazumljivo izgovorene rečenice, a naglasak kakav slušamo teško možemo ičemu pripisati. Vrlo su se dobro snašle mala Cvita Viljac (Anka) i mlada Anđela Ramljak (pralja Milka), izvrstan je doprinos Žarka Savića (glavno ciglara) u balansiranju među likovima, a Linda Begonja je sjajna i kao opaka manipulatorica i kao zmijska kraljica. Iako je priča prepuna događanja i preokreta, te ispunjena čarolijama, poneki su pasusi monotoni i neopravdano dugi – neshvatljivo je da su domaći dječji filmovi znatno usporeniji od onih koje uvozimo. Ipak, ‘Anka’ je film ispunjen osjećajima i vrlo dobrim dijalozima, a kako je djeci blizak sadržajem, vjerojatno će biti omiljen.

Olga Vujović


Anka: Prvi hrvatski vilinski film

Tagged: , , , , , , , , , , , ,