Film Kako vam drago u HNK-u

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu u suradnji s British Council Hrvatska nastavlja s obilježavanjem 400. obljetnice smrti Williama Shakespearea, posebnim programom slaveći život i naslijeđe toga velikog umjetnika. U sklopu  programa ‘Shakespeare Lives‘,  u nedjelju, 24. travnja (20 sati) održat će se projekcija filma ‘Kako vam drago / As You Like It’, snimka iznimno uspješnoga uprizorenja istoimenoga Shakespeareova djela u londonskome National Theatreu, u režiji britanske redateljice Polly Findlay.
Kako_vam_dragoSlavnu Shakespeareovu komediju o ljubavi u Londonu je krajem 2015. postavila Polly Findlay, dobitnica nagrade Laurence Olivier za najbolju režiju 2012. (za projekt Svengali, koredatelj Derren Brown). Redateljica će se domaćoj publici predstaviti iduće sezone, kada će u zagrebačkom HNK-u režirati Shakespeareovu dramu ‘Zimska priča’, koja će premijerno biti izvedena u siječnju 2017.

Posjetitelji HNK-a imat će jedinstvenu priliku pogledati na filmskome platnu uprizorenje glasovite komedije o Rosalindi, kćeri prognanoga vojvode, koja zajedno s rođakinjom Celijom bježi u šumu preodjevena u muškarca i zaljubi se u Orlanda. U ulozi Rosalinde, jedne od najatraktivnijih ženskih komičnih likova  iz Shakespeareovih djela, koju su dosad utjelovile neke od najpoznatijih britanskih glumica, ovaj put nastupa Rosalie Craig (dobitnica nagrade dnevnika Evening Standard za najbolju izvedbu u mjuziklu 2013.)

Nakon premijere dramske predstave u National Theatreu u Londonu, film ‘Kako vam drago’ se od kraja veljače prikazuje u kinima diljem svijeta. Tako će i naši posjetitelji moći pogledati to uprizorenje i zaviriti na daske najslavnijega dramskog kazališta Velike Britanije.

‘Shakespeare Lives’ globalni je program događanja i aktivnosti kojima se tijekom 2016. godine, povodom 400. obljetnice smrti Williama Shakespearea, slave njegova djela i njegov utjecaj na kulturu, obrazovanje i društvo. Program se ostvaruje kroz suradnju British Councila i nositelja kampanje The GREAT Britain te u partnerstvu s ustanovama kao što su BBC, British Film Institute, National Theatre, Royal Shakespeare Company, Shakespeare Birthplace Trust i Shakespeare’s Globe.

I. S.


William-Shakespeare
400. obljetnica smrti Williama Shakespearea
Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,