Filozofski teatar: Terry Eagleton na 400. obljetnicu smrti Shakespearea

Novi gost Filozofskog teatra u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu, 7. travnja, bit će jedan je od najpoznatijih teoretičara književnosti i kulturologa, britanski intelektualac Terry Eagleton. U povodu 400. obljetnice smrti Williama Shakespearea, Eagleton će održati predavanje ‘Shakespeare i priroda tragedije’, a potom će se pridružiti razgovoru sa domaćinom Filozofskog teatra Srećkom Horvatom i publikom.Terry EagletonEagletonovo gostovanje održava se u sklopu globalnog programa događanja i aktivnosti Shakespeare Lives kojim se tijekom 2016. godine, povodom 400. obljetnice smrti Williama Shakespearea, slave njegova djela i njegov utjecaj na kulturu, obrazovanje i društvo.

Ovo izdanje Filozofskog teatra ostvaruje se uz suradnju British Councila i nositelja kampanje The GREAT Britain te u partnerstvu s ustanovama kao što su BBC, British Film Institute, National Theatre, Royal Shakespeare Company, Shakespeare Birthplace Trust i Shakespeare’s Globe.

Terry Eagleton rođen je u radničkoj katoličkoj porodici irskog porijekla, studirao je u Cambridgeu, a predavao na Sveučilištu u Oxfordu i Lancasteru. Autor je četrdesetak knjiga iz područja komparatistike i kulturologije, a njegova ‘Književna teorija’ prodana je u preko 750.000 kopija. Na hrvatski je prevedeno dvadesetak njegovih djela.

Eagleton se u svom dosadašnjem radu bavio iščitavanjem i minucioznim analizima Shakespeareovih djela kao što su ‘Macbeth’, ‘Othello’, ‘Hamlet’, ‘Mletački trgovac’, ‘Richard II”, ‘Henry IV’, tako da njegovo gostovanje u HNK nedvojbeno predstavlja poslasticu za sve ljubitelje Shakespearea i kazališta.

I. S.


Simone de Beauvoir-Drugi spol
Simone de Beauvoir: Drugi spol
Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,