Film o Srebrenici dobitnik Europskog Oscara

U Berlinu su, online, bez prisustva publike, dodijeljene Europske filmske nagrade (poznate i kao Europski Oscar), a briljirala je BiH redateljica Jasmila Žbanić s filmom ‘Quo vadis, Aida?’

Njezin film koji govori o srpskom genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici proglašen je za Europski film godine. Dobila je i nagradu u kategoriji režije, a glavna protagonistica Jasna Đuričić proglašena je najboljom europskom glumicom.

Anthony Hopkins s ulogom u filmu ‘Otac’ najbolji je europski glumac, a za isti film nagrađeni su scenaristi Florian Zeller i Christopher Hampton.

Za Najbolji kratki film izabran je Moj ujak Tudor’ redateljice Olge Lucovnicove.

Najbolji dugometražni animirani film je ‘Bijeg’ Jonasa Pohera Rasmussena, a osvojio je i europsku sveučilišnu nagradu.Europske filmske nagrade dodjeljuje Europska filmska akademija sa sjedištem u Berlinu, čija je predsjednica poljska redateljica Agnieszka Holland. Akademije ima više od 4000 članova, a 40 ih je iz Hrvatske.

Mađarska redateljica Márta Meszáros nagrađena je za životno djelo. Posebno priznanje za doprinos svjetskom filmu dobila je danska redateljica Susanne Bier, a britanski redatelj Steve McQueen – nagradu za inovativno filmsko pripovijedanje.

M. T. / Foto: Imrana Kapetanović


Tagged: , , , , , , , , , ,