Filmske večeri s Lordanom Zafranovićem

U suradnji sa 6. Festivalom svjetske književnosti, zagrebačko kino Europa donosi retrospektivu filmova koje je velikan hrvatskog modernizma, redatelj Lordan Zafranović snimio sa slavnim piscem Mirkom Kovačem.Ove godine obilježava se 80 godina rođenja i pet godina od smrti jednog od najvažnijih pisaca južnoslavenskih književnosti Mirka Kovača. Uz veličanstvene romane, nezaboravne priče i oštre eseje i polemike, Kovač je bio i vrhunski scenarist. Njegova dugogodišnja suradnja s Lordanom Zafranovićem, jednim od najboljih hrvatskih redatelja, urodila je s čak šest filmova. Svih šest moći će se vidjeti u ovoj jedinstvenoj retrospektivi, a ulaz na projekcije je besplatan.

Retrospektivu u ponedjeljak otvara jedan od najboljih hrvatskih filmova svih vremena, kontroverzna ratna studija ‘Okupacija u 26 slika’, prvi i najpoznatiji dio Zafranovićeve revolucionarne trilogije i njegova inačica ‘socijalističkog estetizma’. U utorak pogledajte romantičnu dramu ‘Pad Italije’ u kojoj se prate zbivanja na jednom dalmatinskom otoku tijekom Drugoga svjetskog rata, a u glavnim su ulogama Daniel Olbrychski, Ena Begović i Frano Lasić. Srijeda donosi ratnu dramu ‘Večernja zvona’, adaptaciju Kovačeva romana ‘Vrata od utrobe’ s Radom Šerbedžijom, Nedom Arnerić, Ivom Gregurevićem i Mustafom Nadarevićem u glavnim ulogama.

Četvrtak je rezerviran za odličnu komediju zabune ‘Gosti i radnici’ koja je dugo bila zabranjivana, jer je izrugivala samoupravni socijalistički sistem. U petak se može vidjeti drama ‘Muke po Mati’ o brodogradilišnom radniku koji pokušava uspjeti kao boksač, a posljednja projekcija u subotu donosi ‘Ubojstvo u noćnom vlaku’ o nesvakidašnjem susretu u kojem starac podsjeća mladića na oca, mladić starca na njegov izgubljeni i besmisleni život, a u glavnim su ulogama Slobodan Perović i Dragan Nikolić.

K. E.


Tagged: , , , , , , ,