Filmski kritičari: Najbolji hrvatski filmovi 2020.

Nakon odgledanih više od 150 filmova svih rodova i trajanja, članovi Hrvatskog društva filmskih kritičara (HDFK) izabrali su najbolje hrvatske filmove iz 2020. godine.Tradicionalno je dodjela nagrada Oktavijan održavana na Danima hrvatskog filma i Pulskom filmskom festivalu, no vrijeme je promjena, a uostalom na pragu svoje tridesete godine bio je krajnji čas za emancipaciju. HDFK ustanovilo je nagradu 1992. godine, a ime je dobila po našem proslavljenom filmskom autoru, scenaristu, snimatelju i redatelju Oktavijanu Miletiću.

Osim osamostaljenja od filmskih festivala, novost su i dodatne kategorije u kojima se Oktavijani od ove godine dodjeljuju, a one su namijenjene najboljem dugometražnom dokumentarnom filmu te najboljoj manjinskoj koprodukciji. U subotu 13. ožujka (20.10 sati) na 3. programu HTV-a bit će emitirana emisija ‘Posebni dodaci’ u kojoj će se publika moći upoznati s nagrađenim autorima i njihovim filmovima. Bit će tu i objava dobitnika nagrada Vladimir Vuković i Ante Peterlić za najbolje hrvatske kritičare i publiciste.

Jedan se laureat Oktavijana već zna: Veljko Bulajić dobitnik je počasnog Zlatnog Oktavijana koji se dodjeljuje za životni doprinos filmskoj umjetnosti.

Z. S.


Tagged: , , , , , , , , ,