Filmsko otvaranje 61. Pule

U Areni je u subotu otvoren 61. Pulski filmski festival, a svečanost je započela hrvatskom himnom u izvedbi Radojke Šverko i pijanista profesora Vladimira Babina. Prije toga prikazan je kratki igrani film ‘Žir’ Ivana Gorana Viteza u kojem glavne uloge imaju ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar, direktor Zagreb Film Festivala i producent Boris T. Matić, redatelj Vinko Brešan, glumica Lucija Šerbedžija i filmski kritičar Nenad Polimac.
Pula-61. svečano otvorenje (foto Matija Šćulac)
U pozdravnom govoru, ravnateljica Gordana Restović zahvalila se publici što iz godine u godinu svojim pljeskom, ali i kritikama dočekuje premijere najboljih hrvatskih filmova upravo u Areni: ‘Sedam tisuća gledatelja na jednome mjestu najveće je priznanje domaćem stvaralaštvu i narednih sedam dana, dom filmu i filmskim umjetnicima’.

Predsjednik umjetničkog savjeta, Hrvoje Pukšec, istaknuo je kako je njihov zadatak pozicionirati najveći, najstariji i najposjećeniji filmski festival na međunarodnu scenu: ‘Vjerujem kako smo prve prave korake već poduzeli – očekuje nas tjedan dana filmova za publiku i kritiku te jednako toliko dana ispunjenih predavanjima, okruglim stolovima i radionicama za filmske profesionalce i entuzijaste.’

Ispunjenoj Areni obratila se nadahnutim govorom i Andrea Zlatar Violić, ministrica kulture i predsjednica Vijeća Pulskog filmskog festivala. 61. Pulski filmski festival službeno je otvorio predsjednik Ivo Josipović, a sam trenutak otvaranja označio je nezaobilazni vatromet.

Nakon svečanog otvaranja, premijerno je prikazan debitatstki  film ‘Happy Endings’ redatelja Darka Šuvaka u kojem su glavne uloge pripale Areti Ćurković i Dariji Lorenci Flatz.

PFF / Foto: Matija Šćulac

Pročitajte još: Nacionalna konkurencija 61. Pule , Počinje 61. Pulski filmski festival

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , ,