Fotografi iz cijele Hrvatske okupljeni na FotOOku

FotOOko – Dan fotografije u Svetoj Nedelji – okupio je na jezeru Orešje u gradu Sveta Nedjelja 300-tinjak fotografa, zaljubljenika u fotografiju, amatera i profesionalaca svih dobnih skupina iz različitih dijelova Hrvatske.

Cilj cjelodnevnog druženja fotografa različitih profila i iskustava u Svetoj Nedelji bila je promocija ovoga kraja, ali i fotografije kao medija.

Sudionici su imali priliku uživati u predavanjima i radionicama koje su držali najbolji od najboljih: Petar Sabol i Davor Žerjav – kreativna makrofotografija, Željko Budimir Keko iz BIH – fotografija iz „jednog kuta“, Roman Martin – turistička fotografija, Tomica Rubinić i Vlado Pirša – fotografiranje ptica. Zahvaljujući suradnji s AKK Santa Domenica, održan je i mini-rally, a Morgan Matijević otkrio je one „sitne tajne“ kako fotografirati sport, kliknuti u pravom trenutku i uhvatiti dobar kadar.

Okupljenima su na raspolaganju za isprobavanje bili i izuzetno skupi objektivi, a sponzori Fotooka potrudili su se predstaviti i dio svog bogatog asortimana. Fotoaparat koji je izašao povodom 100 obljetnice Nikona, Nikon D850 u Hrvatskoj prvi je put predstavljen upravo na FotOOku. Organizator Fotoklub Klik iz Svete Nedelje potrudio se da posjetitelji mogu isprobati i modele čamaca koji su idealni za daljinsko postavljenje fotoaparata ili snimanje videa iz pozicija koje su fotografima inače nedostupne. Mogli su se provozati i čamcima jezerom, uživati u izložbi nagrađenih fotografija FotOOka 2016. godine i fotografirati različite „modele u akciji“.

I ove godine održano je FotOOkeco za djecu do 16 godina. Za 50-ak djece iz OŠ I.G. Kovačić iz Vrbovskog, OŠ Bogumil Toni iz Samobora te djece fotografa organiziran je poseban program prilagođen njihovu uzrastu.

‘Kad smo pokretali prvo izdanje Fotooka nitko od nas nije niti zamišljao da će on izrasti u okvire nacionalnog foto druženja’, istaknuo je prilikom otvaranja Roman Avdagić, predsjednik Fotokluba Klik.

Zamjenik župana Hrvoje Frankić i gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec naglasili su važnost ove manifestacije za promociju Svete Nedelje i Zagrebačke županije te organizatorima poželjeli još mnogo godina uspjeha.

Nakon FotOOka, slijedi i veliki natječaj gdje će se najbolje fotografije birati u 5 kategorija. Najbolje žirirane fotografije bit će predstavljene na izložbi 28. listopada.

R. A.

Foto: Mario Kociper


FotOOko postalo međunarodno

Tagged: , , , , , , , , , ,