Prekrasna zagrebačka ljepotica, hotel Esplanade, domaćin je popularnome Fuliranju na atraktivnoj Oleander terasi od 2. prosinca do 1. siječnja, svakoga radnog dana od 12 do 23 sata, a vikendom od 11 do 23 sata.Dvanaest ugostiteljskih objekata, više od 40 DJ-a, kao i odlični glazbenici s nestrpljenjem očekuju posjetitelje. Fuliranje ove godine obilježava svoj deseti rođendan. Od prvog izdanja u Tomićevoj ulici, posvećenog legendarnom gosponu Fuliru, pa do onoga 2019. na Strossmayerovu trgu, ovo se događanje ušuljalo u srca Zagrepčana, no i brojnih posjetitelja grada. Često se spominje kao ‘ono mjesto’ s vrhunskom gastro ponudom i glazbom. Dobra urbana atmosfera u kombinaciji s ponekim toplim koktelom i dobrim društvom sigurno će biti odabir mnogih i za Badnjak i doček Nove. Pepi Jogarde, Ozren Kanceljak Kanca i Zozo te live nastupi Yogi Lonicha, Joe Pandura pojačanog Nikolom Marjanovićem, Kristijana Beluhana i Michaela Kvorke s prijateljima, samo su dio ovogodišnjeg glazbenog line upa. Ove godine Fuliranje se predstavlja s partnerima, agencijom MPG i hotelom Esplanade, koji su prepoznali tu dobru vibru, tradiciju i recept za desetogodišnji uspjeh.U blagdanske dane lijepo je misliti na druge, a Zaklada Marina Čilića odabrala je Fuliranje za svoje blagdanske aktivnosti koje će izmamiti osmijeh i biti vjetar u leđa mladim talentiranim sportašima i umjetnicima. Ponudit će posjetiteljima 10 sportskih predmeta i putem licitacije koja će se odvijati od 4 do 24. prosinca prikupljati donacije. Svaka dva dana otkrivat će se novi predmet, a ponude (bidovi) će se moći slati u komentare objava na Zakladinu instagramu. Posjetitelji će moći pratiti napredak aukcije na velikom aukcijskom kalendaru. No, to nije sve; na Fuliranju se mogu kupiti i potpisane head teniske loptice kao ukras za bor i kuglice by Zaklada Marin Čilić & Kofer sa začinima za gin i božićnom čestitkom s potpisom poznatih sportaša i glazbenika. Nedjeljom posjetitelje očekuje u podne koncert glazbenih stipendista Zaklade. Prihodi od aukcije i prodaje kuglica idu za stipendiranje mladih nada hrvatskog sporta i umjetnosti.
Za hvatanje selfija spremno je čak šest photo pointova; dodirnite najveće božićne kugle by Konzum ili provjerite svoje reflekse i brzinu u 10 Giga Telemach kutku, a 18. i 23. prosinca razgibajte moždane vijuge na Telemach pub quizu i osvojite vrijedne nagrade. Pitate li se gdje nabaviti blagdanske poklone, zastanite u Fuliranje Fun Shopu i razveselite sebe i ukućane setom za kućnu pripremu kokica by Tvornica kokica ili sočnim Kroštulinim panettoneom. A kad vas prsti zazebu, uskočite u Samsungov paviljon i možda vas baš tamo čeka omiljeni gadget.A što spremaju naši gastro meštri? Chef Mate Janković ostaje vjeran svom Institutu za kobasice, no dodaje im svoj poseban šmek, a Ivan Pažanin iz Chef’s Burgers koketira s malo drugačijim okusima burgera. Po prvi put na Fuliranju na street scenu izlazi kuharsko-slastičarski tim hotela Esplanade i chefica Ana Grgić Tomić, koja najavljuje sjajna jela poput bakalara, kroketa, quiche lorrainea i junećih obraza u šik gastro twistu, a tu su i, naravno, nezaobilazne, zapečene Esplanadine štrukle.
Izakaya koketira sa selekcijom ‘bunova’ s krvavicama, buncekom, no i egzotičnijim varijantama chistora i ebi, uz bogatu paletu koktela. Umjereno gladni zasigurno će posegnuti za ponudom Acrobat Wine Bara – platama s narescima od crne svinje Blasquez i St. Luce tjesteninama uz najbolje vinske i šampanjske etikete. El Toro ostaje vjeran južnoameričkim okusima, pa uz već dobro poznate salsiccie (kobasice) dodaje i Asado beef taco te hrskave cannole punjene tiramisu kremom. Kreativni Restač donosi po prvi put 3pice sendvič, uz maturo steakove, fritto misto i jedno ‘filmsko’ jelo. Taika čarolija s arktičkog kruga stiže s finim sendvičima s lososom i kozicama, a imaju nešto i za ekipu – Expedition Dish. Good Kut, na čelu s gastro senzibilnom Ivanom Bekavac, priprema klopu za prste polizat’ – Juhu za skidat’ promile, Sendvič koji mesa vidio nije, štrudlu meku ko’ duša – a ovo je adresa i za sve vege ljude. Beg’s Plant Based Butchery – premijerno se predstavlja, ali s pravom rapsodijom okusa: Beg’s Santa Balls – meatballs u pecivu s topljenim sirom, Beg’s Choco Chilli – u tacosima s tamnom čokoladom i Beg’s Mac & Cheeze samo su neki od njih, a ističu i Kaj chai. Poseban zlatni prah i kapljice uz gastro oblizeke dodat će sjajni barovi – Rakijarnica s više od 40 vrsta rakija (nema da nema), panettoneom by Kroštula – kažu najboljim u svemiru i hrskavim hrvatskim pop up kokicama te GINgle Bells u pravom božićnom koktelskom raspoloženju.‘Kako su ove godine izostali brojni blagdanski sadržaji u ovom dijelu grada, krenuli smo u pripremu božićnog programa na terasi, a osobito nam se svidjela ideja da se Fuliranje, kao već etablirani, isprobani i atraktivni koncept, koji nosi jedan poseban duh Zagreba, organizira upravo ovdje na kultnoj terasi Oleander i to na jednoj višoj razini. Hotel gaji posebnu vezu sa Zagrepčanima, a na njegovoj terasi Oleander sklapala su se prijateljstva i događale nove ljubavi. Upravo zato, vjerujem da je Esplanade pravi izbor za ovakav događaj, koji donosi veselje te privlači posjetitelje željne druženja. Bogati program, kreativna ponuda hrane i pića, bajkovita dekoracija, kao i prekrasna lokacija na kojoj se nalazi ovogodišnje jubilarno deseto izdanje Fuliranja dobitna su kombinacija da Zagrebu i Zagrepčanima, ali i mnogim inozemnim gostima omogućimo poseban doživljaj’ Istaknuo je Ivica Max Krizmanić, direktor hotela Esplanade.
M. P. / Foto: Sandro Sklepić