Ganbatte: Japansko umijeće svladavanja teškoća

Nakon što su knjigama ‘Ikigai – japanska tajna za dug i sretan život’ i ‘Ikigai u praksi’, jedinstvenim naslovima prevedenim na 42 jezika, podijelili sa svijetom jednostavne recepte za sretan život, autori ovih knjiga otkrivaju nam novi koncept drevnog porijekla koji će promijeniti živote milijuna čitatelja.

‘Ganbatte’ je četvrti naslov ovog uhodanog spiritualnog dvojca Héctora Garcíe (Kirai) i Francesca Mirallesa u prijevodu Ivone Širol.

Filozofija ganbattea jedna je od ključnih motivacijskih niti japanske kulture. Ganbatte je specifičan pogled na život koji se fokusira na to da djelujemo najbolje što možemo, ustrajemo u životu i ne posustajemo. ‘Ganbatte’ nas uči kako premostiti prepreke i ostati motiviranima.

Priznati katalonski autorski dvojac Héctor García i Francesc Miralles, čije su uspješnice ‘Ikigai’, ‘Ikigai u praksi’ i ‘Ichigo Ichie’ već osvojile srca čitatelja, ovoga puta uvode nas u svijet inspirativnih i praktičnih savjeta kako ideju ganbattea primijeniti u praksi. Primjerice, kako razlikovati ono teško od onog nemogućeg, učiti na greškama, kultivirati strpljenje, prakticirati meditaciju, prebroditi krizne periode, ustrajati na onom sporijem i težem, ali učinkovitijem putu i prakticirati mindfulness.

Premda je život često nepredvidljiv i izvan naše kontrole, na nama je da odaberemo kako ćemo se nositi sa životnim poteškoćama te kako ćemo, s novom perspektivom u vidu, pristupiti svakodnevnim zadacima. Primijenite li japansku otpornost i ustrajnost na vlastiti život, ono teško postaje laganim, a nemoguće mogućim.

M.H. / Foto: Mozaik knjiga


Memoari princa Harryja na hrvatskom jeziku

Tagged: , , , , , , ,