Gastro plovidba Kupom s Karla tjesteninama

Priča se da se u Karlovcu nešto fino kuha, pa su brojni food blogeri i novinari stigli u grad na četiri rijeke kako bi se uvjerili o čemu je riječ.Mjesto radnje, selo Brođani koje se nalazi uz rijeku Kupu, po kojoj plovi Žitna lađa Zora, jedna od najpoznatijih karlovačkih turističkih atrakcija, zapravo replika drvenog broda kakav je u 18. stoljeću plovio ovom rijekom. Tada joj je bio zadatak prevoziti žito te povezati Karlovac s plovnim putevima Save i Dunava. Na ovom jedinstvenom eventu, Zora i njezina posada dobila je poseban zadatak – na mirnoj plovidbi Kupom poslužiti Karla svježu tjesteninu s raznim kreativnim umacima.

‘Iznimno sam zadovoljan širinom naše nove linije Karla svježe tjestenine, a osobito sam ponosan na činjenicu da smo samostalno razvijali recepture i isprobavali razne kombinacije da bismo dobili novu liniju kakvu predstavljamo. Vlastiti analitički laboratorij, vrhunski tehnolozi te predane stručne kolege iz proizvodnje omogućuju nam da unutar tvrtke dođemo do jedinstvenih i originalnih receptura kakve su upravo ove iz nove Karla linije’, rekao je na početku ove gastro plovidbe Vanja Hanić, predsjednik uprave Žitoproizvoda, koji slavi svoj 77. rođendan.Nova linija sastoji se od devet proizvoda od kojih su tri poznata od ranije – njoki, fuži i pljukanci – koji su dobili novo ruho i poboljšanu recepturu. Novi član Karline obitelji sada su i šurlice koje, kao fuži i pljukanci, ne sadrže konzervanse, umjetna bojila, arome i pojačivače okusa. Stručni tim Žitoproizvoda razvio je i pet potpuno novih jedinstvenih proizvoda na hrvatskom tržištu – nepunjenu svježu tjesteninu, točnije pljukance raznih okusa (rajčica, špinat, crnilo sipe te blago pikantnu vrstu naziva Okusi Orijenta s dodatkom čilija i kurkume) Proizvod koji je postao gastro ‘must have’ su Fuži sa Zigante tartufima, intenzivnog okusa i arome za sve ljubitelje pravih tartufa. Cijela nova linija nepunjene tjestenine sastoji se od 100% krupice od durum pšenice te ne sadrži umjetna bojila, konzervanse, pojačivače okusa i arome, bez dodane soli i masnoća. Popularni Karla njoki rađeni su od 100% krumpirovog tijesta također bez umjetnih bojila i pojačivača okusa.Kako sljubiti tjesteninu s finim, kreativnim umacima poput primjerice pikantnih pljukanaca Okusi Orijenta s gljivama i humusom ili Pljukanaca s rajčicom koji dominiraju u umaku od ricotte, tikvica i pršuta pokazao je karlovački bloger Hrvoje Stojanov s bloga Opet Gladni, koji je i ‘dežurni’ kuhar kreativne Karline kuhinje na web stranici brenda. U njoj se svakog dana može pronaći inspiracija za pripremu ukusnih, ali i brzih obroka. Budući da je Žitna lađa replika teretnog broda, pa nema klasičnu kuhinju, sljubljivanje nove tjestenine i Hrvojevih umaka napravilo je osoblje restorana Žganjer, koje je pripremilo Štrudlu jaškovskog baruna i Štrudla od višanja), za koje je korišteno Karlo brašno.

Karla tjestenine dostupne su na policama trgovačkih lanaca Spar, Kaufland, Konzum i Plodine te u dvije maloprodaje Žitoproizvoda u Karlovcu.

A. P. / Foto: Nikola Zoko


Tagged: , , , , , , , ,