Gastronauti: Švoji u Istri

List sa crnim tartufom uz Terre bianche cuvee 2012. DegrassiDa Gastronauti, poznati klub za unapređenje gastronomske kulture, znaju guštati, potvrdilo se po tko zna koji put. Družina koja cijeni dobro iće i piće, ali i želi vidjeti znamenitosti kraja u kojem se nalaze, odabrala je ovaj put krajnji zapad Lijepe naše – Novigrad.

 

Babić - Ekstra djevičansko maslinovo uljeKroz dva dana, u dinamičnom programu uspjeli smo posjetiti atraktivni mali hotel  San Rocco u Brtonigli, dva vinara (Cattunar i Degrassi), jednog uljara na ulazu u Novigrad – Babić, probati okuse mora u restoranu Navigare… i tko bi sve nabrojio. Teme skupa u Novigradu su bile: okusni wellnes – vanilija i skiperski specijalitet – švoj (list).

DegrassiPrvoga dana, nakon uživanja u arkadiji San Rocca, na kojega jednostavno ne treba trošiti previše riječi – dosta je reći 5+, posjetili smo nedaleku vinariju Cattunar. Domaćine smo zatekli u berbi, ali bračni par Cattunar je pronašao toliko vremena da nam prezentira vrhunske malvazije i terane. Ovaj vinar potvrđuje da je, uz Coronicu i Trapana, najozbiljniji istarski vinar koji njeguje crveno vino. Predvečer u Nautici ponuđen nam je najstariji biljni liker na svijetu Chartreuse – zeleni (destilat od 132 trave) i žuti (s dodatkom meda). Da su ljudi znali vrhunske destilate prirediti i prije pet-šest stoljeća, potvrdio je ovaj izuzetni liker.

Reducirani consome s tortellinima punjenim listom uz Malvaziju 2011. PiquentumU druženju Gastronauta (kao što i samo ime kaže) ključne su prezentacije jela. Premda se ni vino ne zaboravlja. Tako smo u restoranu Navigare probali, između ostaloga: salatu s kapešantom i maslinovim uljem s vanilijom uz Graševinu Daruvar 2012 od Badela 1862, marinirani carpaccio brancina u soku naranče, limete i vanilije, praćen blagodatima Saugvinona Daruvar 2012. Juha od dagnji sa šafranom u Saugvinonu Josić 2012. Punjeni filet brancina na posteljici od komorača uz Malvaziju 2012. Cattunar. I desert meringua, punjena voćem, uz Traminac 2011. Buhač. Nakon večere trebalo je pronaći mjesta i za rumove od melase i čistoga soka od šećerne trske (Agricol rumovi). Bili su to proizvodi iz Nikaragve, Dominikanske Republike i Guadalupe.

Restoran Badi - Karin Mimica i Nado Badurina BadiDoručak među jedrilicama drugoga dana (hotel Nautica je smješten unutar marine) bio je i osvježenje i otrežnjenje pred nove enogastronomske bitke. Bili mo u uljari Babić – najveća na tom području, posjetili pravog vinskog umjetnika Degrassija, gdje nas je s bogatstvom podruma poetično upoznao Siniša Škaberna. A odatle na ručak u restaurant Badi. To je kultni restoran u Umagu u vlasništvu obitelji Badurina.

Carpaciccio od filea lista u točadi od rikole uz Pinot sivi 2012 Franc ArmanPonovno ću navesti četiri od šest jela koja smo kušali u ugodnom ambijentu restorana, koji je započeo s radom ranih šezdesetih prošlog stoljeća: Marinirani list u medu uz Viogner 2012 Degrassi. File lista na kremi od riže sa šafranom uz Malvaziju 2012 Piquentum. List sa crnim tartufom uz Terre bianche cuvee 2012. Degrassi i naposljetku istarske fritule sa vanilijom i čokoladom uz Muškat Degrassi. Bio je to slatki završetak dvodnevne ekskurzije na švoje, jela s okusom vanilije,maslinovo ulje, malvazije, terane. Uz ljubazne domaćine( hotel Nautica), TZ Novigrad i Umag, restorane San Rocco i Badi, Abisal i, naravno, Klub Gastronaut na čelu s Karin Mimica, imali smo izuzetnu priliku pokupiti okuse i mirise ovoga dijela Istre. A sada (u studenom) pohod na Slavoniju.O tome za mjesec dana.

Vjekoslav Madunić

Foto: Darko Stipaničev/Morsko prase

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , ,