Da Gastronauti, poznati klub za unapređenje gastronomske kulture, znaju guštati, potvrdilo se po tko zna koji put. Družina koja cijeni dobro iće i piće, ali i želi vidjeti znamenitosti kraja u kojem se nalaze, odabrala je ovaj put krajnji zapad Lijepe naše – Novigrad.
Kroz dva dana, u dinamičnom programu uspjeli smo posjetiti atraktivni mali hotel San Rocco u Brtonigli, dva vinara (Cattunar i Degrassi), jednog uljara na ulazu u Novigrad – Babić, probati okuse mora u restoranu Navigare… i tko bi sve nabrojio. Teme skupa u Novigradu su bile: okusni wellnes – vanilija i skiperski specijalitet – švoj (list).
Prvoga dana, nakon uživanja u arkadiji San Rocca, na kojega jednostavno ne treba trošiti previše riječi – dosta je reći 5+, posjetili smo nedaleku vinariju Cattunar. Domaćine smo zatekli u berbi, ali bračni par Cattunar je pronašao toliko vremena da nam prezentira vrhunske malvazije i terane. Ovaj vinar potvrđuje da je, uz Coronicu i Trapana, najozbiljniji istarski vinar koji njeguje crveno vino. Predvečer u Nautici ponuđen nam je najstariji biljni liker na svijetu Chartreuse – zeleni (destilat od 132 trave) i žuti (s dodatkom meda). Da su ljudi znali vrhunske destilate prirediti i prije pet-šest stoljeća, potvrdio je ovaj izuzetni liker.
U druženju Gastronauta (kao što i samo ime kaže) ključne su prezentacije jela. Premda se ni vino ne zaboravlja. Tako smo u restoranu Navigare probali, između ostaloga: salatu s kapešantom i maslinovim uljem s vanilijom uz Graševinu Daruvar 2012 od Badela 1862, marinirani carpaccio brancina u soku naranče, limete i vanilije, praćen blagodatima Saugvinona Daruvar 2012. Juha od dagnji sa šafranom u Saugvinonu Josić 2012. Punjeni filet brancina na posteljici od komorača uz Malvaziju 2012. Cattunar. I desert meringua, punjena voćem, uz Traminac 2011. Buhač. Nakon večere trebalo je pronaći mjesta i za rumove od melase i čistoga soka od šećerne trske (Agricol rumovi). Bili su to proizvodi iz Nikaragve, Dominikanske Republike i Guadalupe.
Doručak među jedrilicama drugoga dana (hotel Nautica je smješten unutar marine) bio je i osvježenje i otrežnjenje pred nove enogastronomske bitke. Bili mo u uljari Babić – najveća na tom području, posjetili pravog vinskog umjetnika Degrassija, gdje nas je s bogatstvom podruma poetično upoznao Siniša Škaberna. A odatle na ručak u restaurant Badi. To je kultni restoran u Umagu u vlasništvu obitelji Badurina.
Ponovno ću navesti četiri od šest jela koja smo kušali u ugodnom ambijentu restorana, koji je započeo s radom ranih šezdesetih prošlog stoljeća: Marinirani list u medu uz Viogner 2012 Degrassi. File lista na kremi od riže sa šafranom uz Malvaziju 2012 Piquentum. List sa crnim tartufom uz Terre bianche cuvee 2012. Degrassi i naposljetku istarske fritule sa vanilijom i čokoladom uz Muškat Degrassi. Bio je to slatki završetak dvodnevne ekskurzije na švoje, jela s okusom vanilije,maslinovo ulje, malvazije, terane. Uz ljubazne domaćine( hotel Nautica), TZ Novigrad i Umag, restorane San Rocco i Badi, Abisal i, naravno, Klub Gastronaut na čelu s Karin Mimica, imali smo izuzetnu priliku pokupiti okuse i mirise ovoga dijela Istre. A sada (u studenom) pohod na Slavoniju.O tome za mjesec dana.
Vjekoslav Madunić
Foto: Darko Stipaničev/Morsko prase