Genijalna prijateljica na Dubrovačkim ljetnim igrama

Predstava ‘Genijalna prijateljica’ prema romanu spisateljice Elene Ferrante ponovno gostuje na 73. Dubrovačkim ljetnim igrama i može se pogledati 24. kolovoza u parku Gradac.

Adaptacija je to popularnog romana koji predstavlja raskošnu fresku talijanskog društva tijekom više desetljeća. Ovo iznimno prozno djelo na scenu je postavila Marina Pejnović koja je uz pomoć velikog glumačkog ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu na pozornicu prenijela uzbudljive i duboko emocionalne prizore jednog od najboljih svjetskih suvremenih romana.

”Genijalna prijateljica’ popraćena je u Dubrovniku velikim interesom festivalske publike. Do posljednjeg mjesta ispunjeno gledalište i dug završni pljesak svjedočili su o recepciji predstave koja govori o odrastanju dviju prijateljica u turbulentnim 50-im godinama prošlog stoljeća i u sredini sklonoj nasilju, opterećenoj siromaštvom i političkim previranjima. Priča o genijalnim prijateljicama koju sjajno pričaju Jadranka Đokić i Iva Mihalić u glavnim ulogama, ali i gotovo cijeli ansambl Drame zagrebačkog HNK teatarski zaposlen u interpretaciju široke galerije likova koji su odredili sudbine junakinja sjajno se uklopila u ambijentalan prostor parka  Gradac. Tako je predstava rađena po najpopularnijem romanu Elene Ferrante u režiji Marine Pejnović i na Dubrovačkim ljetnim igrama dokazala kako teatar, ako je pravi, može osvajati najrazličitije prostore i približiti se najrazličitijoj publici’, rekla je intendantica HNK u Zagrebu Dubravka Vrgoč.

Veliki ansambl od 29 glumaca predvode Iva Mihalić i Jadranka Đokić ulogama prijateljica Elena i Lile, a ostatak raskošne i dinamične skupine čine Ivan Jončić, Mirta Zečević, Alen Šalinović, Vlasta Ramljak, Ivan Colarić, Milan Pleština, Ana Begić Tahiri, Filip Vidović, Luca Anić, Slavko Juraga, Daria Lorenci Flatz, Luka Dragić, Iva Jerković, Tin Rožman, Zijad Gračić, Barbara Vicković, Dušan Bućan, Mislav Čavajda, Marin Klišmanić, Jelena Otašević Babić, Goran Grgić, Olga Pakalović, Marin Stević, Ivana Boban, Silvio Vovk, Tesa Litvan te Ksenija Marinković.

I.S.G. / Foto: HNK promo


Svečano otvorene 71. Dubrovačke ljetne igre


Tagged: , , , , , ,