Geofizičar Hrvoje Tkalčić: Zemlja će još dugo postojati

Svjetski poznati znanstvenik i profesor Hrvoje Tkalčić, koji je nedavno u utrobi Zemlje potvrdio postojanje najdublje jezgre, nakon ovog svjetskog otkrića doputovao je iz Australije i susreo se s mladim Hrvatima.Geofizičar svjetskog glasa educirao je učenike Opće privatne gimnazije u Zagrebu o evoluciji našeg planeta i s njima podijelio kako je otkrio najdublju Zemljinu jezgru, metalnu kuglu na dubini većoj od 5000 kilometara.

Učenici su mu postavili brojna pitanja, a posebno ih je zanimalo što najdublja zemljina jezgra znači za naš planet, kako je 200 velikih svjetskih potresa otkrilo njezine tajne te imaju li nova otkrića utjecaj na Zemlju i koliko će ona još postojati.

‘Zemljinu jezgru istraživao sam još od studija na Berkleyu u Kaliforniji. Proučavali smo velike potrese koji se događaju na cijelom planetu te točku na drugoj strani planeta gdje su se valovi koje generiraju veliki potresi proširili kroz sam centar do te druge strane, odbili se i opet se kroz sam centar vratili natrag i to nekoliko puta. Proučavanjem širenja valova zaključili smo da oni usporavaju na različite načine nego valovi u ostatku unutrašnje jezgre Zemlje što nas je dovelo do otkrića da se u samom centru nalazi još jedna jezgra koja je kao metalna kugla. Ovim otkrićem saznali smo da o Zemlji znamo puno manje nego što smo mislili, a ovo je samo jedan komadić u slagalici koju nastojimo složiti’, istaknuo je Hrvoje Tkalčić te dodao: ‘Sada radim i na istraživanju unutrašnjosti drugih planeta. Nove misije na Mars i Mjesec slijede i upotrijebit ćemo neke od metoda koje smo razvili za proučavanje unutrašnjosti Zemlje kako bismo saznali što više.’

Učenicima je otkrio, s obzirom na sva dosadašnja istraživanj, da ne trebamo brinuti o postojanju našeg planeta, jer će on postojati još milijardama godina. Istaknuo je kako ga iznimno veseli susret s hrvatskim učenicima i da to ne smatra poslom nego svojim pozivom.Uz razgovor i druženje učenici su na uzbudljiv i zanimljiv način naučili brojne nove stvari o znanosti. ‘Drago mi je da sam imala prilike upoznati ovog svjetskog znanstvenika, a koji dolazi iz naše Hrvatske. Sada nešto više znam o našoj Zemlji, a ukoliko bude ponovnih potresa znat ću i nešto više zbog čega se događaju i kako se ponašati’, istaknula je učenica Lara dok je učenik Luka dodao: ‘Naučio sam puno novih stvari. Saznao sam da je zemljina jezgra zapravo metalna kugla, a do sada sam vjerovao da je u tekućem stanju. Jako mi se svidio ovaj uzbudljivi susret s gospodinom Hrvojem Tkalčićem.’

Opća privatna gimnazija drugačija je od mnogih škola upravo po izvannastavnim aktivnostima poput škole učenja, školskoga savjetovanja, novinarske grupe, kreativnih radionica, terenskoj nastavi, a što je najvažnije – škola ima stopostotni prolazak učenika na državnoj maturi.

‘Ovim susretom želimo poslati poruku kako je lijepo baviti se znanošću, a uz to mlade na zanimljiv i uzbudljiv način educirati o našoj planeti. One koje zanima znanost, a ima ih, ovo je bez sumnje dodatan poticaj i motiv da u životu idu u tom smjeru’, zaključio je ravnatelj Opće privatne gimnazije Tomislav Krstičević.

A. N. / Foto: Opća privatna gimnazija


Tagged: , , , , , , , , , ,