Giorgio Surian novi ravnatelj Opere HNK u Zagrebu

Giorgio Surian, hrvatski bas bariton i nacionalni operni prvak, imenovan je novim ravnateljem Opere HNK u Zagrebu. Kazališno vijeće potvrdilo je funkciju Giorgia Suriana na čijem je mjestu zamijenio maestra Marcella Mottadellija.Glazbeno obrazovanje Giorgio Surian stekao je na Muzičkoj akademiji u Ljubljani te Konzervatoriju u Trstu i Padovi a usavršavanje završio u prestižnoj školi milanske operne kuće La Scala.

Mogućnost djelovanja na mjestu ravnatelja Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, za mene je kruna i svojevrsna suma moga svekolikog umjetničkog djelovanja. Ono je veliko priznanje, ali i veliki izazov i obveza – predvoditi ansambl vrhunskih i talentiranih umjetnika, osigurati im najbolje moguće uvjete rada, planirati program i repertoar prema mogućnostima ansambla te privući publiku i proširiti interes za operom. Bez obzira na velik zadatak koji se nalazi preda mnom, smatram da ne postoji bolji način i pozicija s koje bi svoje dugogodišnje iskustvo u opernoj umjetnosti imao mogućnosti objediniti i predati na raspolaganje zagrebačkoj i inoj publici, rekao je Surian te dodao kako je HNK u Zagrebu najstarija hrvatska kazališna ustanova te su od njega kao takvog razumljiva očekivanja dostojnog repertoara od strane zagrebačke, hrvatske, ali i strane publike. Posebno u ovo doba, važnije je nego ikada publici predstaviti svježe, nove i upečatljive naslove, a ja se duboko nadam da ću u tome, kao i u svim svojim naumima vezanim za boljitak Opere i kazališta i uspjeti, izjavio je Surian.

Rođen je u Rijeci 1954., a već kao 20-godišnjak debitirao je u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci te je veliku međunarodnu karijeru nastavio na najvećim pozornicama svijeta. Tijekom bogate karijere i zahvaljujući nevjerojatnom rasponu glasa, ostvario je preko 160 basovskih i bas baritonskih uloga, a pjevao je pod glazbenim vodstvom najvećih dirigenata kao što su: Claudio Abbado, Carlos Kleiber, Riccardo Muti, Seiji Ozawa, Lovro von Matačić, Lorin Maazel, Zubin Mehta, Placido Domingo… Surađivao je i s vrhunskim redateljima kao što su: Franco Zeffirelli, Ugo De Ana, Luca Ronconi, Werner Herzog, Chris Kraus, William Friedkin i Andrei Konchalovsky te nastupao s najvećim opernim zvijezdama. Snimio je 15 nosača zvuka za velike diskografske kuće i 10 video opera. Pedagoškoj karijeri posvećuje se od 2008. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Za doprinos glazbenom stvaralaštvu odlikovan je mnogim nagradama poput Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića (1996.), a iste godine dobiva i nagradu Orlando za najbolja dostignuća u glazbenom, odnosno dramskom programu te nagradu Varaždinskih baroknih večeri. Neka od priznanja su nagrada Milan Pihler 2006. za ulogu Don Alfonsa u ‘Cosi’ fan tutte’, nagrada Mario Tiberini 2008., nagrada Milka Trnina 2009., nagrada Vladimir Ruždjak 2012. za ulogu Dulcamare u operi ‘Ljubavni napitak’ te nagrada publike Milan Pichler za najbolje ostvarenu mušku ulogu u opernom programu za ulogu Jaga u ‘Otellu’ te za ulogu Scarpije u ‘Tosci’ i Mefista u operi ‘Faust’. Osvojio je i nagradu Orlando Dubrovačkih ljetnih igara te odličje Zvijezde Danice s likom Marka Marulića za svekoliki doprinos glazbenom stvaralaštvu.

Godine 2019. Surian je dobio Nagradu hrvatskog glumišta za najbolje umjetničko ostvarenje – muška uloga u operi za ulogu Macbetha u istoimenoj operi Giuseppea Verdija te nagradu za životno djelo Grada Rijeke. Godine 2020. osvaja Nagradu hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje – nagradu za životno djelo.

H. K.


Tagged: , , , , , ,