Glas iz Sahare u Red red wine baru

Dašak pustinjskog vjetra iz Zapadne Sahare u Zagreb nam je donio putopisac i zaljubljenik u putovanja Damir Vujnovac. O narodu Saharawi koji, razmješten po brojnim izbjegličkim gradovima duž saharske pustinje, živi i srdačno dočekuje svakog putnika namjernika, doznali smo kroz predavanje ‘Glas iz Sahare’ koje je održano u zagrebačkom Red red wine baru.damir-vujnovac-saraha-djecaPovod ovom putovanju bio je Saharski maraton, u kojemu je Damir početkom ove godine sudjelovao kao jedini predstavnik iz Hrvatske, a u kojemu svake godine sudjeluju avanturisti i humanitarci iz cijelog svijeta. Trčanjem ili hodanjem, kako se već kome sviđa ili može, kroz pustinjsku stazu dugačku 42 kilometra sudionici ovog maratona, odnosno polumaratona od 21 kilometra, žele skrenuti pažnju svijeta na narod Saharawi i uvjete u kojima živi.

No bez obzira kakvi su to uvjeti, doznajemo kako sva tamošnja djeca idu u školu i pismenost stanovnika Saharawija je na visokih 95 posto, što bi moglo posramiti i mnoge naprednije zemlje. Većina djece, ne obraćajući pažnju na temperature koje nerijetko dosežu i preko 50 Celzijevih stupnjeva, odlasku u školu se jako vesele. U slobodno vrijeme, doznajemo od našeg predavača, poigraju se na pustinjskom pijesku kakvom improviziranom loptom ili se pak zaslade kiki bombonima koji su u ruksaku netom pristigli s drugog kraja svijeta.

damir-vujnovac-saraha-marathonNakon Saharskog maratona, u kojemu ponovno namjerava sudjelovati početkom iduće godine, Damir Vujnovac pokrenuo je i projekt ‘Saharawi – dječji glas iz Sahare’ sa ciljem zbližavanje tamošnje djece i djece iz zagrebačkih škola slanjem poruka i crteža od kojih će, na svom idućem putovanju u Saharu, napraviti izložbu. Više o tom humanitarnom projektu pogledajte na facebook stranici Dječji glas iz Sahare.

Do tada, zagrebačka publika imat će još prilike slušati priče popraćene živopisnim fotografijama na Damirovim predavanjima putem kojih će tijekom godine i dalje prenositi iskustva koja je doživio boraveći u toj fascinantnoj zemlji naroda Saharawi.

Renata Cisar (ZagrebIN) / Foto: Damir Vujnovac


Damir Vujnovac-Glas iz Sahare
Red red wine bar: Damir Vujnovac – putopisno predavanje o Sahari
Tagged: , , , , , , , , ,