Glazba s dvora Louisa XIV.

Glazba na dvoru Kralja Sunce bio je naziv koncerta šestog dana 45. Varaždinskih baroknih večeri na kojem su se publici u varaždinskoj crkvi svetog Nikole predstavili francuski glazbenici baroknog ansambla Les Folies Francosises.

Varaždin-Glazba s dvora Louisa XIVAnsambl je osnovan 2000. godine i njegovi članovi istražuju šarolik instrumentalni vokalni repertoar 17. i 18. stoljeća. Za predstavljanje varaždinskoj glazbenoj publici izabrali su djela francuskih baroknih majstora vezanih uz dvora Louisa XIV. poznatog kao Kralj Sunce, koji je izuzetno cijenio glazbu.

‘Glazba je to koja se svira prvenstveno u plesu, jer je Kralj Sunce jako volio plesati i bio je odličan plesač. Francois Couperin 1714. i 1715. svake je nedjelje svirao kralju, a skladao je i kraljevske koncerte. Osim njega na dvoru bili su Jean Fery Rebel i Elisabeth Jacquet de la Guerre koji su bili štićenici kralja i imali su dar koji je kralj znao prepoznati i poduprijeti. Elisabeth Jacquet bila je jedina žena glazbenica koja je od najranijih dana imala podršku kralja, koji joj je omogućio i da napiše kao prva žena skladateljica prvu operu, ali prije svega bila je vrsna čembalistica’, otkrio je umjetnički voditelj ansambla Patrik Cohen-Akenine.

Osim djela Couperina, Elisabeth Jacquet de la Guerre i Jean Fery Rebela, na koncertu u crkvi Svetog Nikole izvedena su i djela Antoinea Forqueraya i Marina Maraisa. Voditelju ansambla Patriku Cohen Akenineu ovo nije bio prvi susret s Varaždinskim baroknim večerima. ‘Bio sam na Varaždinskim baroknim večeri prije 18 godina i sada se s radošću vraćam, jer smatram kako se radi o gradu koji živi u duhu baroka, 17. i 18. stoljeća i koji je prepoznatljiv u svojoj baroknoj nježnosti’,  otkrio je. Sutra, u četvrtak, na programu 45. Varaždinskih baroknih večeri atraktivan je program glazbenog kazališta pod nazivom ‘Judita’, barokna pripovijest iz renesansne Hrvatske prema tekstu Marka Marulića. U varaždinskoj Franjevačkoj crkvi u 19 sati nastupit će vokalni ansambl Dialogos kojeg je osnovala i vodi Katarina Livljanić, a tijekom godina razvio se u jedan od najvrsnijih ansambala nove generacije za srednjovjekovnu glazbu. Projekti ansambla povezuju nova muzikološka istraživanja s inovativnim interpretacijama, kazališnu dimenziju i izraženu muzikalnost. Dialogos sačinjavaju muški i ženski glasovi, prema specifičnostima svakoga pojedinoga projekta. Članovi ansambla nastupali su u mnogim europskim zemljama na svim važnijim festivalima rane glazbe, te u SAD-u, Kanadi, Sjevernoj Africi i Latinskoj Americi.

‘Judita’, biblijska priča iz renesansne Dalmacije premijerno je izvedena 2006., na festivalu u Ambronayu i nagrađena nagradom Judita za najbolju glazbenu izvedbu na Splitskom ljetu 2007. Nakon koncerta u Zagrebu, sutra će u Križevcima, a prekosutra u Varaždinu nastupiti glazbenici ansambla New Trinity Baroque, prozvanog najperspektivnijim ansamblom rane glazbe i promicateljem visokih umjetničkih vrijednost i jednog od vodećih ansambala specijaliziranih za povijesno vjernu interpretaciju rane glazbe na području SAD.

VBV


Varaždin - 45. Barokne večeri
Varaždin: Glazba-barok-cvijeće
Tagged: , , , , , , , , , , , , ,