GORA: Dani održivog razvoja – Gospić/Lika

U Gospiću je otvorena trodnevna manifestacija pod nazivom ‘GORA – Dani održivog razvoja – Gospić/Lika’, koju organizira Grad Gospić u suradnji s Institutom Ivo Pilar, lokalnim obrtnicima te okolnim općinama.GORA-Gospić-rakijeTo je prva takva manifestacija u Hrvatskoj uopće, a cilj joj je podizanje javne svijesti o važnosti upravljanja gospodarskim i društvenim razvojem utemeljenom na održivim resursima. Centralni događaj prvog dana svakako je bilo otvaranje prodajno-izložbenog sajma (Pro)izvedimo Liku na kojem su se okupili vodeći lički proizvođači zdrave hrane specifične za ovo podneblje.

Sajam je otvorio gospićki gradonačelnik Petar Krmpotić koji je tom prilikom rekao: ‘Organizacijom ovog sajma željeli smo potaknuti sve razine društva na bolje promišljanje o važnosti pametnog, održivog i uključivog razvoja te prikazati Gospić i Liku kao mjesto koje, zahvaljujući netaknutoj prirodi, ima izuzetno visoki potencijal za društveni i gospodarski razvoj utemeljen na konceptu brige za okoliš te bogatstvu održivih prirodnih resursa kojima ovaj kraj obiluje.’

U sklopu sajma, na centralnom gospićkom trgu Stjepana Radića, sudionici će moći kušati ličke delicije, probati domaću ličku rakiju kao i druge karakteristične ličke proizvode. U skladu s motivom održivog razvoja, održat će se i revijalna vožnja solarnih električnih automobila koje su izradili srednjoškolci iz Gospića i Zadra kao i tribina posvećena zdravom načinu života te korištenju bicikla kao poželjnog prijevoznog sredstva.

Dodatni značaj ovome događaju svakako pridaje i organizacija tradicionalnog 15. znanstvenog skupa Annales Pilar, koji organizira Institut Ivo Pilar, a koji okuplja vodeće hrvatske znanstvenike. Znanstveno-stručni skup’Koga (p)održava održivi razvoj’, najvažniji je godišnji događaj u organizaciji Instituta Ivo Pilar, a obuhvaća teme vezane za probleme i perspektivu ruralnih područja, odnos ruralnog i urbanog u kontekstu održivosti te održivo korištenje prirodnih resursa i tradicijskih znanja u suvremenom kontekstu.

Prvi dan trodnevne manifestacije održivog razvoja završit će prigodnim koncertom svjetskih hitova u Memorijalnom centru Nikola Tesla u Smiljanu, gdje će posjetitelji moći uživati u akustičnoj izvedbi grupe Meritas i Jelene Radan. U skladu s idejama održivog razvoja, koncert će biti organiziran bez korištenja električne energije i to upravo u kući gdje je rođen njezin izumitelj.

GORA će trajati do nedjelje, a tijekom sva tri dana, posjetitelji će moći uživati u ukusnoj hrani i piću, čistoj prirodi te ugodnom društvu.

A. P.

Tagged: , , , , , , , , , , ,