Goran Bregović: Slava, kokain, Štulić i Severina

Gost emisije ‘Nedjeljom u dva’ kod Aleksandra Stankovića bio je Goran Bregović. Uoči skorih koncerata po Hrvatskoj govorio je o karijeri Bijelog dugmeta, o tome koja glazba ga danas inspirira te može li pobjeći od politike, ili je ona neizostavni dio naših života.
Aleksandar Stanković i Goran Bregović  (foto Sanja Corazza)‘Kod nas je više imala sreće država s glazbom nego glazba s državom’, smatra Bregović. Muziku je usporedio s ljubavi – nije nužna, ali bez nje život nije kompletan. Čovjek putuje u različitim ‘soundtrackovima’, kazao je Bregović koji je otkrio da je počeo raditi tek poslije četrdesete. ‘Da sam počeo raditi ranije, sad bih već bio u umornoj fazi, ovako sam sasvim dobro’, poručio je.

Bregović je opovrgnuo da je francuskom glazbeniku Enricu Maciasu morao isplatiti milijun eura zbog korištenja njegove glazbe u filmu ‘Arizona Dream’. Nikad u životu nisam imao bilo kakav sudski spor, a pogotovo ne zbog glazbe.

Taman posla’, rekao je. Prema autorskim pravima kazao je da ima ‘ciganski stav’ – voli krasti iz tradicije, i da od njega onda buduće generacije kradu. Nelogično mu je da još nitko nije počeo ‘obrađivati’ klapsku dalmatinsku glazbu.

Komentirajući vlastite riječi da je rođen pod sretnom zvijezdom kazao je kako je karijeru počeo u striptiz-baru sa 17 godina. ‘Sa 17 godina sam vidio više golih žena nego svi moji vršnjaci. Na to se nadovezao niz sretnih okolnosti’, dodao je. Govoreći o drogi kazao je da je njegov put s drogom počeo u 18. godini i završio iste godine. Priznao je, međutim, da mu je diskografska kuća Jugoton plaćala da se ‘drži budnim’, jer je uvijek imao problema s rokovima.

Za Johnnyja Štulića je rekao kako je amater koji nikad nije postao profesionalac. ‘Šteta je da ga više nema, jer u svom vremenu on je bio referentna točka i jako se trudio’, kazao je Bregović. Za Tončija Huljića kazao je da je ‘talentiran kao vrag’ te da ga nitko ne može slijediti. Žao mu je što se nije vidio sa Severinom dok je imala problema. Kazao je kako je ona jedna od onih osoba koja kad uđe u prostoriju – unese neku posebnu energiju. Takav je i Zdravko Čolić.

Govorio je i o svojem odnosu s Iggyjem Popom za kojega je rekao da je Amerikanac s europskom dušom.

HRT / Foto: Sanja Corazza


Alen Islamović i Goran Bregović
Bregović na svjetskoj turneji s Alenom Islamovićem
Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,