Gordan Nuhanović: Putopisi iz bivšeg SSSR-a

Putopisne priče iz zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, pod naslovom ‘Šale su ostale kod kuće’ (Profil, 2014.) nastajale su u razdoblju između 1998. kad je Gordan Nuhanović otputovao u Armeniju i 2012. godine za boravka u Kazahstanu.Gordan NuhanovićU međuvremenu je proputovao Azerbajdžan, Gruziju, Moldaviju, dvije međunarodno nepriznate državice Nagorno Karabah i Pridnjestrovlje, odnosno Transnjistriju, te Latviju, Litvu, Estoniju i Kalinjingradsku regiju koja je dio Ruske Federacije, iako s njome nema fizičkog kontakta.

Autor je žanrovski knjigu označio kao zbirku putopisnih priča kako bi sebi stvorio mogućnost za fiktivnu doradu pokoje slike ili lika, iako je najveći dio građe ipak putopisnog karaktera, a to znači da je utemeljen na istinitim doživljajima s putovanja.

Tragajući za unutarnjim motivima koji autora vode u neke od tih zemalja, knjiga se povremeno usmjerava prema intimnoj ispovijesti. Tako se putovanja kroz prostor prepleću s putovanjima u privatnu prošlost, a užasi tranzicije kojima autor svjedoči prigoda su i za neke usporedbe s našim ‘skokom u kapitalizam’.

Dobro se sjećate, ‘Šale’ su lani u više navrata prepričavane, no – kako se ono u škveru, a i šire, kaže – još (l)jubavi ima ka u(l)ja u svići. Ležerno druženje je u četvrtak, 12. ožujka (19 sati) u caffe baru Škver (Zvonimirova 31, Zagreb) uz ‘čašicu’ putopisnih priča Gordana Nuhanovića, a promociju će voditi Tomislav Cvitković.

P. R.


Pročitajte još: Gordan Nuhanović: Šale su ostale kod kuće , Kroz svijet putovanja: Gordan Nuhanović


 

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,