Gordan Nuhanović: Šale su ostale kod kuće

Tomislav Cvitković, Gordan Nuhanović i Velimir Visković‘Riječ je o zanimljivoj, duhovitoj i izvrsno pripovijedanoj knjizi u kojoj osjećamo živo pulsiranje života, sa čudesnim karakterima koji kao da su izišli iz romana magijskog realizma’, kazao je urednik Velimir Visković o zbirci putopisnih priča novinara i pisca Gordana Nuhanovića, predstavljenoj u ponedjeljak u Profil Mozaik Megastoreu u Zagrebu.

Autor zbirke ‘Šale su ostale kod kuće’ poveo nas je na nesvakidašnje putovanje zemaljama bivšeg Sovjetskog Saveza, ponajprije Armenijom koju je posjetio devedesetih godina i gdje je boravio tri tjedna. Zgode i nezgode koje je tamo doživio, od boravka u hotelu u kojemu voda teče jednom dnevno između 13 i 15 sati pa sve do napada čopora divljih pasa kada je jedva izvukao živu glavu, tek su neke od zanimljivosti kojih je ova knjiga prepuna.

Šale su ostale kod kućeUz Armeniju, Nuhanović je 2012. boravio i u Kazahstanu, a znatiželja ga je dalje odvukla u Gruziju, Azerbajdžan, Moldaviju, Transnjistriju, Latviju, Litvu, Estoniju te Kalinjingradsku regiju koja je dio Ruske Federacije. Sjećanja na sve ono što mu se usput tamo događalo, a mnoga od njih zabilježio je i u svojim reportažama, još uvijek su vrlo živahna u njegovim pričama i ovoj knjizi.

‘Želio sam upoznavati nove, strane kulture, a kako sam dosta čitao o Armeniji, odlučio sam najprije otputovati tamo. Ljudi u svakoj od tih zemalja nevjerojatno su ljubazni i pristupačni, a, osim pokoje manje napetosti na granici, nikad nisam imao nekih problema. Da me sad netko pita, istog trenutka bih otišao u bilo koju od tih zemalja’, kazao je Gordan Nuhanović.

Autor dosad objavljene dvije zbirke priča i tri romana najavio je da slijedeće namjerava posjetiti Tadžikistan i Uzbekistan, a nakon toga možemo očekivati još pregršt novih, živopisnih priča.

Renata Cisar

Foto: Siniša Kanižaj

Pročitajte još: Gordan Nuhanović: Putopisi iz bivšeg SSSR-a

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,