Gospić: Povratak spomenika Nikoli Tesli

Ispred Kulturno-informativnog centra u Gospiću održana je dugo očekivana svečanost povratka spomenika Nikole Tesle u Gospić.U jednosatnom programu svečanosti koji je režirao Krešimir Dolenčić predstavljene su crtice iz Teslina života, njegovi najvažniji izumi, dok su se u program uključivale brojne istaknute osobe koje su govorile o čuvenom znanstveniku. Glumac Sven Jakir u liku Nikole Tesle, uz pomoć redatelja Marija Kovača, donio je isječke iz Teslina života iz predstave ‘Radio Tesla’, a uzvanicima su predstavili i sviranje na instrumentu tereminu.

Riječ je o velikom događaju za Gospić na koji se čekalo gotovo trideset godina i koji je izazvao veliki interes javnosti i medija. Tesla se u Gospiću školovao, stjecao prva znanja i iskustva, a u ovaj kraj tijekom cijelog svog života vraćao se u svojim mislima i brojnim napisanim tekstovima.

Na manifestaciji su uživo i putem video veze sudjelovali brojni uzvanici iz političkih, umjetničkih, crkvenih, znanstvenih i poslovnih krugova, a među njima i Maro Grbić, unuk Frana Kršinića, autora spomenika.

‘U stotinu godina rodi se čovjek koji nadilazi vrijeme u kojem stvara, koji ostavlja značajan trag svojim epohalnim djelima i koji je promijenio svijet. Nikola Tesla je čovjek tisućljeća i bez njegovih doprinosa ne bi imali svijet kakav poznajemo. Mi Gospićani smo iznimno ponosni što je Tesla bio jedan od nas i što pripada nama. Danas, čak 78 godina nakon njegove smrti, brojni Teslini patenti i inovacije potiču znanstveni svijet na nova postignuća. Osjećam ponos što je baš u mom mandatu dovršen ovaj projekt izgradnje trga najvećem znanstveniku u povijesti te se posebno zahvaljujem ministrici kulture i medija. Želim naglasiti kako idemo i dalje te planiramo realizirati projekt proširenja Memorijalnog centra Nikola Tesla kroz uspostavu kampusa Nikole Tesle koji će promovirati njegovo ime u funkciji razvoja znanosti. Hvala svima koji dijelite s nama radost povratka spomenika u Gospić i radost izgradnje novog Teslinog trga’, istaknuo je gospićki gradonačelnik Karlo Starčević.

Glumac Sven Jakir kao Nikola Tesla

‘Veliko zadovoljstvo mi je obratiti se u ovoj iznimno svečanoj prigodi vraćanja spomenika najvećem hrvatskom znanstveniku i kozmopolitu gdje se on na simboličan način vraća u mjesto svog djetinjstva. Sjetili smo se njegovog djetinjstva, školovanja i uspomena o kojima smo čitali o tome kako se iz tako malog mjesta može krenuti na tako dalek i velik put. Povratak ovog spomenika čini nas posebno ponosnima jer svjedočimo pobjedi kulture i uvijek ćemo se protiviti svakom rušenju te zagovarati obnovu.Tesla nas je na to zadužio, jer on je gradio budućnost i noć pretvorio u dan. Njegovi izumi su promijenili svijet u kojem živimo a znanstvenici se i danas nadahnjuju njegovim idejama. Njegovi patenti i izumi će ostati zauvijek zapamćeni u antologiji znanosti i stoga je najmanje što smo mogli u suradnji s gradom napraviti, jest pomoći u vraćanju ovog spomenika u Gospić. Ponosna sam i veselim se sa svim Gospićanima što svjedočimo ovom svečanom trenutku te neka ovaj spomenik bude podsjetnik mladima da treba vjerovati u svoje snove i raditi za opće dobro’, istaknula je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Spomenik Nikoli Tesli, rad Frana Kršinića iz 1956. godine, nalazi se ispred zgrade Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, a isti takav i na slapovima Niagare u SAD-u. Jedan od tri istovjetna Kršinićeva spomenika, u Gospiću, nažalost, pretrpio je stradanje tijekom Domovinskog rata. Grad Gospić dao je 2006. izraditi ovaj odljev, a 2014. godine Gradsko vijeće Grada Gospića donijelo je odluku o postavljanju Teslina spomenika ispred Kulturno Informativnog centra. U suradnji s Ministarstvom kulture i medija tek se u posljednjih godinu dana intenzivno radilo na povratku spomenika u Teslin rodni kraj. Arhitekt Timotej Kritovac, inspiriran Teslinom samozatajnom osobnošću, osmislio je koncept ovog predivnog trga na kojeg je spomenik Nikoli Tesli napokon i postavljen.

Za kraj manifestacije simbolično je s novog trga puštena golubica kao podsjetnik na Teslinu povezanost s ovim životinjama naročito za vrijeme njegova života u Americi.

P. G.


Tagged: , , , , , , , , ,