Gostovanjem Colma Tóibína završila Europea u Dvorištu

Gostovanje irskog romanopisca Colma Tóibína zaključilo je u srijedu navečer u Zagrebu ovogodišnji ciklus književnih večeri ‘Europea u Dvorištu’ koju je Naklada Ljevak pokrenula 2013. godine. Na promociji su sudjelovali profesor i znanstvenik Stipe Grgas, književnik Paul O’Grady, prevodio je Lovro Škopljanac, dok je moderatorica bila Ivana Simić Bodrožić.
Colm ToibinNaklada Ljevak objavila je dva Tóibínova romana, ‘Brooklyn’ koji je 2010. osvojio prestižnu britansku književnu nagradu Costa, te ‘Evanđelje po Mariji’ u kojemu autor iznosi pogled na život i svijet Isusove majke Marije a koji je 2013. ušao u uži izbor za nagradu Man Booker. U romanu ‘Broooklyn’, po kojemu je snimljen i film koji će u siječnju 2015. otvoriti američki festival nezavisnog filma Sundance, Tóibín se bavi pitanjem irske emigracije u SAD u prvoj polovici 20. stoljeća. O suvremenoj irskoj književnosti i tendencijama, te mjestu Colma Tóibína u njoj govorio je profesor i znanstvenik Stipe Grgas, koji je istaknuo kako je riječ o piscu kojemu nikako nije u središtu pozornosti ‘imaginacija Irske’, artikulacija irskog nacionalnog pitanja. Najvažniji posao pisca je da bude nevidljiv, da ne postoji, jer ‘knjiga nije oblik samoizražavanja već je ona u prvome redu sredstvo komunikacije’, poručio je Tóibín.

Colm Tóibín (1955.) jedan je od najcjenjenijih irskih pisaca svoje generacije. Ove se godine ponovno našao u užem izboru za nagradu Costa s romanom ‘Nora Webster’.

Projekt ‘Europea u Dvorištu’ zagrebačke Naklade Ljevak ove je godine tijekom tri jesenska mjeseca u Zagreb doveo petero renomiranih europskih autora. Od 23. rujna hrvatskoj su se publici kroz druženje i razgovor u Cafeu u Dvorištu još predstavili ruski pisac Mihail Šiškin, češki romanopisac Miloš Urban, rumunjski književnik Razvan Radulescu i nizozemski filozof i publicist Coen Simon.

Program se održava pod pokroviteljstvom Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport grada Zagreba te Ministarstva kulture RH.

N. L. / Hina


Pročitajte još: Colm Tóibín: Je li povratak moguć?


 

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , ,