Gradonačelničkim filmom otvoren 17. Zagreb Film Festival

Francuskim filmom ‘Alice i gradonačelnik’ Nicolasa Parisera u zagrebačkoj Laubi otvoren je 17. Zagreb Film Festival, koji donosi više od stotinu filmova u dvadesetak programa i izbor ponajboljeg od recentne nezavisne međunarodne i domaće filmske produkcije, s posebnim naglaskom na prve i druge filmove autora iz cijeloga svijeta.‘Nakon 11 prekrasnih godina provedenih u kinu Europa, na žalost, našli smo se u egzilu. Taj dom mnogih festivala, pa tako i ZFF-a, je zatvoren, zna se što se s kinom događalo prije pet mjeseci, no što se događa sada ne zna nitko’, rekao je direktor festivala Boris T. Matić na početku ceremonije svečanog otvaranja.

Izvršni producent festivala, Hrvoje Laurenta, naglasio je kako je dokumentacija za obnovu kina Europa dosad već trebala biti završena, no to se, kako se doznaje iz medija, nije dogodilo. ‘Kino propada, zjapi prazno, a njegov ulaz služi kao skladište i parkiralište, zato vas sve pozivam da propitujemo budućnost tog kina u nadi da će se ono jednom ponovno otvoriti’, upozorio je.

Zbog novonastalih okolnosti, Festival je produžen na rekordnih 11 dana kako bi se publici moglo predstaviti sve što je planirano upravo zbog čega je ovogodišnje izdanje i najduže dosad i to s još više filmova i događanja, ali i sa srcem na pravom mjestu, bez obzira na okolnosti gubitka prostora Europe.

Matić je naglasio kako je Festival ove godine i žanrovski najraznolikiji: ‘Imamo dramu, humor, akciju, pa čak i horor, a u konkurenciji su sve odvažni autorski pogledi na svijet redatelja i redateljica koji su prvi ili drugi put ušli u stvaranje dugometražnih filmova. Osvrnuo se i na ovogodišnje nove programe: ‘Bavimo se pitanjem egzila, odajemo počast preminuloj redateljici i njezinim kolegama redateljima, obilježavamo 30 godina pada Berlinskog zida, i kroz filmske sličice vas vodimo od Južne Amerike do Australije.’

Najavio je 11 dana punih projekcija, predavanja, prezentacija, druženja i dobre zabave, a za film prve festivalske projekcije znakovitog naslova ‘Alice i gradonačelnik’, koji govori o tome kako mlada filozofkinja pokušava pomoći dugogodišnjem gradonačelniku da izađe iz egzistencijalne krize, napomenuo je kako je ‘svaka sličnost sa stvarnim događajima slučajna’. Film, ovjenčan nagradom Europa Cinemas Label, najprestižnijim priznanjem u sekciji 15 dana autora u Cannesu, u Zagrebu je predstavio jedan od glumaca Pascal Rénéric, a redatelj filma Nicolas Pariser poručio je zagrebačkoj publici u video poruci da njegov film govori o političkoj situaciji u Francuskoj, ali se u njemu mogu prepoznati građani cijelog svijeta.

‘S nadom da će neonski znak u Varšavskoj 3 jednom ponovno biti upaljen“, Matić i Laurenta proglasili su 17. ZFF otvorenim. Hrvatska udruga producenata tradicionalno je na otvorenju festivala uručila Nagradu Albert Kapović za izniman doprinos razvoju i promociji hrvatskog filma. Ovogodišnja dobitnica, Jadranka Hrga, voditeljica Odjela za filmsku proizvodnju i komplementarne djelatnosti HAVC-a zahvalila je svojim kolegama, posebno se prisjetivši prvog ravnatelja HAVC-a po kojemu nagrada nosi ime, a s kojim je surađivala od samog osnutka te institucije. Zagreb Film Festival će trajati do 17. studenog, a održavat će se u kinu Tuškanac, Dvorani KIC, Muzeju suvremene umjetnosti, Narodnom sveučilištu Dubrava, Kulturnom centru Travno, Hrvatskom glazbenom zavodu, F22 – Novoj akademijskoj sceni i HUB385.

P. H.


Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,