Gradski vrt Sv. Klara: Nova sezona Urbanih vrtova

Cjelodnevnom volonterskom akcijom uređenja gradskog vrta Sv. Klara obilježena je prva ovogodišnja zelena akcija u sklopu projekta Urbani vrtovi. Zahvaljujući organizatorima Gradu Zagrebu, medijskoj kući 24sata i Radiju Kaj, Sv. Klara pridružila se gotovo 20 lokacija diljem Hrvatske koje na taj način slijede svjetski trend uzgajanja hrane i zajedničkog druženja u gradskim kvartovima.
Urbani vrtovi Sv. Klara-Luka Nižetić, Marija Husar i Marija BorićUređenju društvene zone Gradskog vrta Sv. Klara, uz mnogobrojne građane i uzvanike, pridružila se zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Vesna Kusin, koja je korisnicima vrtnih parcela svečano uručila donacije i ključeve nove kućice za alat, uz direktoricu marketinga tvrtke Pevec Danijelu Stjepanović i voditeljicu korporativnih komunikacija Zagrebačke pivovare Tinu Puhalo Grladinović. Uz Pevec i Ožujsko pivo, svojim donacijama akciju uređenja podržali su i ostali partneri projekta Mesna industrija Ravlić, PBZ, Samoborka, Ecoimpuls i Eko Taxi.

Svi zainteresirani u sklopu edukativne radionice prof. Vesne Židovec s Agronomskog fakulteta imali su priliku naučiti sve o pravilnom kompostiranju te se zabaviti uz Mariju Husar i Galler-Bernobić-Veselinović bend i uživati u novom gradskom zidiću koji su posebno za ovu prigodu oslikali akademski kipar Petar Hranuelli i slikarice Nikolina Ivezić i Marija Kondres Dujmović.

Nakon cjelodnevne akcije, građane je dočekala mala vrtna zabava i Rocko’s trio bend uz najpopularnije hrvatsko pivo Žuju i ukusne zalogaje chefa Marka Živaljića i Kuhara bez granica. Događanju se pridružio i pjevač Luka Nižetić, koji je i sam veliki ljubitelj ekološkog uzgoja i gastronomskih specijaliteta.

Projekt Urbani vrtovi treću godinu zaredom provode Grad Zagreb, 24sata i Radio Kaj, a uključuje više od 2000 obitelji na gotovo 20 lokacija diljem Hrvatske, kojima se ove godine pridružuju Velika Gorica i Split. Uz mogućnost organskog uzgoja vlastite hrane na gradskom zemljištu, Urbani vrtovi slijede mnogobrojne svjetske gradove i predstavljaju idealan primjer povezivanja lokalne zajednice u korisnoj aktivnosti i druženju u prirodi.

P. R.


Pročitajte još: Urbani vrtovi šire se Hrvatskom


 

Tagged: , , , , , , , , , , , ,