Greencajt: Ben Fogle o važnosti malih promjena

Nakon uspješna dva dana, Greencajt festival ulazi u treći dan s programom koji donosi još inspirativnih predavanja i panela na kojima će se podijeliti znanja i iskustva, raspravljati o strategijama te će se nuditi rješenja za izazove u domeni okoliša, društva i upravljanja. 

Ben Fogle, Photo: Gordan Svilar

Ben Fogle, Photo: Gordan Svilar

“Ključ je u malim promjenama – ne živim u brvnari, ali živim jednostavnim životom. Svojim svakodnevnim postupcima pridonosim održivoj budućnosti. Ne trebamo težiti savršenstvu jer ako krenemo tim putem možemo izgubiti nadu”, zaključak je Bena Foglea, BBC novinara i autora TV serije ‘Ljudi od divljine’ koji je održao izuzetno zanimljivo predavanje ‘Wild: Back to the roots’ powered by HTZ. Ben Fogle je pred prepunom dvoranom prepričao svoj put od reality showa na koji se prijavio 2000. godine do televizijskog novinara i avanturista koji teži održivosti. „Još sam tada, u reality showu, shvatio da su mi važne samo osnove: voda, hrana i sigurnost”, pričao je dok je publika pratila predavanje u jednom dahu, inspirirana njegovim iskustvima i porukama o važnosti malih promjena za bolju budućnost.

Sudionici panela ‘Future of tourism: Hit the sustainable road!’ powered by HTZ jučer su raspravljali o prelasku iz masovnog u održivi turizam, dok se na panelu ‘Hrvatska kao premium destinacija budućnosti!’ powered by HGK, govorilo o turističkim potencijalima i izazovima te kako ih iskoristiti za napredak prema održivosti. Zrinka Ujević, voditeljica Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, na predavanju ‘Europe living the Green Deal’ osvrnula se na postignuća i buduće korake Europskog zelenog plana, koji postavlja ključne ciljeve klimatske neutralnosti do 2050. godine i smanjenja emisija za 55% do 2030.godine.

Douglas McMaster, Photo: Gordan Svilar

Douglas McMaster, Photo: Gordan Svilar

Treći dan festivala započeo je predavanjem ‘Otpad je neuspjeh mašte!’ Douglasa McMastera, vlasnika londonskog SILO restorana, prvog zero-waste restorana u svijetu. McMaster je podijelio svoja iskustva i inovacije koje su njegov restoran učinile predvodnikom održivog poslovanja u ugostiteljstvu. “U mom restoranu nema nimalo „smeća“. Osmislio sam restoran i cijeli prehrambeni sustav prema ideji da u njemu ne postoji kanta za otpad. Možda se čini neobično, ali sama kanta za otpad za mene je neobična. Zašto? Zemlja je stara milijarde godina, a kanta se počela koristiti tek prije 100 godina”, ispričao je McMaster i dodao kako je otpad zapravo neuspjeh mašte.

Panel ‘Feeding The Future: Što serviramo na tanjuru budućim generacijama?’ powered by Kaufland okupio je stručnjake iz prehrambene industrije koji su raspravljali o izazovima i budućnosti održive prehrane, a u nastavku se očekuje  predavanje Marine Spadafore, ambasadorice održive mode i dobitnice UN nagrade ‘Women Together’ koja će govoriti o utjecaju modne industrije na okoliš i važnosti održivih praksi u modnom sektoru. Na pozornicu će se popeti i Kim Carstensen, generalni direktor Forest Stewardship Councila koji će govoriti o važnosti očuvanja šuma te Connie Hedegaard, bivša ministrica za zaštitu okoliša, klime i energije Danske, koja će održati predavanje ‘Učimo od Danske: Kako postati najodrživija zemlja na svijetu?’.

Predavanje Gorana Milića, nagrađivanog novinara i putopisca sigurno će privući veliku pažnju, a nakon toga slijedi panel ‘Personal Stories, Collective Future’ powered by Europski parlament na kojemu će Milić svoja osobna iskustva i vizije održivosti podijeliti s Kajom Pavlinić iz Specka i glazbenikom Damirom Urbanom. Greencajt festival završava upravo njegovim koncertom koji počinje u 21 sat. Više o Greencajt festivalu pronađite na www.greencajt.hr, a dodatne informacije potražite na FB, IG profilima.

A.R. / Foto: Gordan Svilar


Održiva budućnost: Greencajt festival


Tagged: , , , , , , , ,