Grupnim financiranjem do solarne elektrane za školu

Mnoge osnovne škole u Hrvatskoj u osiguravanju financijskih sredstava za nabavu opreme i nastavnih pomagala potrebnih za rad s djecom prepuštene su sami sebi. Osnovna škola Ostrog iz Kaštel Lukšića s pomoću grupnog financiranja u tome želi postati iznimka.
OŠ OstrogŠkola je u suradnji s Energetskom zadrugom Kaštela i UNDP-om Hrvatska pokrenula donacijsku kampanju u kojoj uz pomoć lokalnog stanovništva, ali i ljudi iz Hrvatske i cijelog svijeta, želi pribaviti solarni fotonaponski sustav koji će postaviti na svoj krov kako bi počela proizvoditi električnu energiju.

Sredstva se prikupljaju putem žiro-računa škole i stranice projekta na svjetski poznatoj crowdfunding platformi Indiegogo. Svojim donacijama kampanju su podržali Hari Rončević, inače rodom iz Kaštel Lukšića, Saša Antić iz TBF-a, saborske zastupnice Mirela Holy i Marija Lugarić te voditeljica i glumica Iva Šulentić. Osim toga, škola je osigurala donaciju kojom će za svaki donirani dolar putem platforme Indiegogo UNDP donirati još jedan i pol dolar za izgradnju solarnog sustava. U prvih desetak dana kampanje samo preko Indiegogo stranice prikupljeno je gotovo 3.000 dolara od donatora iz Hrvatske i čitavog svijeta.

‘Otvorio sam Indiegogo stranicu i uplatio jedan skroman iznos i to je lako i to može svatko’, istaknuo je Saša Antić.

Učenici OŠ Ostrog svojim su trudom i radom nebrojeno puta dokazali da vole, čuvaju i cijene svoj okoliš. Ova osnovna škola poznata je po jedinstvenom školskom botaničkom vrtu i učeničkoj zadruzi koja se već trideset godina o njemu brine i proizvodi vlastito maslinovo ulje i ručno rađene ekološke suvenire. Od prihoda koje će ostvarivati vlastitom proizvodnjom električne energije škola namjerava financirati druge mjere energetske učinkovitosti kao što su zamjena postojeće rasvjete te sanacija i izolacija ravnog krova. Sredstva ušteđena na troškovima energenata će se usmjeriti u nabavku potrebne školske opreme i nastavnih pomagala za školu kako bi nastava i boravak učenika u školi bili ugodniji i ljepši.

Energetske zadruge su udruženja lokalnih aktera (pojedinaca, kompanija, javnih ustanova, lokalnih samouprava itd.) koja zajedno razvijaju projekte obnovljivih izvora energije. Zajedničkim ulaganjem smanjuje se rizik investicije i dijeli se dobit od projekta. Energetske zadruge promiču demokratski način odlučivanja o energetskim pitanjima. Cilj je takvih zadruga promovirati obnovljive izvore energije u vlasništvu lokalnih zajednica. Dobit od poslovanja dijeli se među članovima zadruga i dijelom vraća i ulaže u razvoj zajednice.

Crowdfunding (grupno financiranje) predstavlja alternativni način prikupljanja sredstava putem interneta, u obliku velikog broj malih donacija iz čitavog svijeta. Postoji više modela crowdfundinga, a Indiegogo je platforma bazirana na nagradama koje variraju ovisno o veličini uplaćenih sredstava. Ovim je putem u svijetu financirano više od 100.000 projekata.

UNDP

Foto: Martina Kelava

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , ,