Gustafi: Štala na krovu MSU-a

Iako je ovaj tjedan obilježen nižim temperaturama nego što je uobičajeno za ljetno razdoblje, svi koji su se u subotu našli na krovu zagrebačkog Muzeja suvremen umjetnosti (MSU) nisu primjećivali prohladno vrijemezahvaljujući užarenom koncertu legendarnih Gustafa.Gustafi (foto Petar Glebov)Ovi  talentirani Istrijani, prepoznatljivi po idealnom spoju korijenskog rocka, istarskog narodnog melosa i inih glazbenih smjerova, unijeli su specifičnu energiju u četvrti čin projekta ‘Ljeto u MSU! uz Jadransko’ nakon Rundek Cargo Trija, Elementala i Urban & 4.

Egzistirajući na glazbenoj sceni već dvadesetak godina, ne čudi da su Gustafi imali što za ponuditi publici s raznolikog ‘menija’ uspješnica, no sudeći prema reakcijama publike na vrhu muzeja, očigledno je da njihova karizma i optimizam ne blijede bez obzira na njihov dugi radni staž. Osim što su uživali u nastupu na višoj nadmorskoj visini i biti dijelom MSU-ove inicijative, također im je pošlo za rukom unijeti dašak Istre i aktivno uključiti njihove fanove u štalu na krovnoj terasi muzeja, kombinacijom novih i malo starijih hitova.

A kakav se ‘rusvaj’ mogao očekivati nagovijestio je pred koncert predvodnik Gustafa, Edi Maružin: ‘S užitkom dolazimo u Zagreb, grad koji nas je uvijek lijepo primao, još od 1981., od Lapidarija na dalje. Velik je to grad u kojemu se uvijek nađe netko tko će s guštom slušati našu glazbu i sudjelovati aktivno u našoj Štali. Posebna nam je čast sudjelovati u programu koji je okupio eminentna imena naše rock scene, kao da sam ih i sam birao, a još k tome popraćena izložbom naše omiljene Vlaste Delimar i dobrim filmovima – izvrsna inicijativa.  A uostalom i sam koncert u MSU daje nam posebnu motivaciju, nastup na krovu još i više. Žao mi je samo što se nisam sjetio da u sklopu svega predstavimo barem jednog istarskog vinara i pršutara da Istra bude šire predstavljena. Vjerujem da će idući put biti i toga!’

Gustafi i njegove frakcije, Veterinari i Banditi, poznati su po tome da  žive i rade punim plućima stvarajući novi materijal koji zaigurno vodi glazbenu scenu u svjetliju budućnost. Upravo su završili jednu ‘mini turneju’ od tri nastupa s novim prijateljima iz Londona – The Penny Black Remedy i njihovim vođom Keithom M. Tompsonom. Na jesen misle započeti rad na zajedničkom autorskom materijalu, a ostatak vremena koriste za uzgoj hrane od koje, kako kažu, mozak bolje funkcionira i komponira.

M. L. / Foto: Petar Glebov (Pixsell)

Pročitajte još: Rockersko ljeto u MSU

Tagged: , , , , , , , , ,