Halimin put – 31. nagrada

Hrvatsko-slovensko-bosanska koprodukcija ‘Halimin put’ scenarista Feđe Isovića i redatelja Arsena A. Ostojića, snimljena u produkciji Arkadene Zagreb, u jednom je danu osvojila dvije nagrade na dva festivala, dostižući tako brojku od 31 nagrade i priznanja dosad.
Halimin put-plakatNa 10. Međunarodnom festivalu muslimanskog filma u ruskom gradu Kazanu, u Tatarskoj republici, film ‘Halimin put’ je nagrađen Grand Prixom kao najbolji film festivala. Ovo je nagrada koju su filmu priželjkivali mnogi u Kazanu jer je projekcija u prepunoj dvorani bila ispraćena ovacijama publike, uz komentare da ovaj film treba ostati upamćen i da se treba prikazivati po školama. Predsjednik žirija Hodžakuli Narlijev, znameniti turkmenski redatelj i član prezidija Ruske filmske akademije, uručio je nagradu redatelju Ostojiću ispred 1500 uzvanika na impresivnoj završnoj svečanosti koja je trajala dva i pol sata.

U isto vrijeme ‘Halimin put’ je osvojio i Nagradu publike na 23. Chichester međunarodnom filmskom festivalu, koji se tijekom dva i pol tjedna održavao u gradu Chichesteru u Engleskoj, nedaleko Londona. Film je prema zbrojenim glasovima publike nagrađen kao najbolji istočnoeuropski film, u programu ‘East meets West’ u konkurenciji sa 17 poznatih istočnoeuropskih filmova. U istom programu je prikazana i hrvatsko-srpska koprodukcija ‘Svećenikova djeca’ redatelja Vinka Brešana.

I. C.


Pročitajte još: Halimin put – kandidat za Oscara


 

Tagged: , , , , , , , , , , , ,