Happy Endings na ZFF-u

Festivalski utorak u glavnom programu dugometražnog filma otvorila je hrvatsko-američka koprodukcija ‘Happy Endings’ redatelja Darka Šuvaka koji je zajedno s glumicama Aretom Ćurković i Anitom Matić Delić pojasnio kako je nastajao film prema istinitom događaju o vlasnici salona za masažu koja je plastičnim pištoljem orobila zagrebačke kladionice i banke.Happy Endings-Darko_Šuvak,_Areta_Ćurković,_Ankica_Matić_DelićU glavnom je programu prikazana i ‘Kalvarija’, druga uspješnica Irca Johna Michaela McDonagha.

U srijedu 22. listopada u glavnom je programu za 17 sati zakazana svečana projekcija dansko-hrvatsko-švedske koprodukcije ‘Itsi Bitsi’ redatelja Olea Christiana Madsena koju će pohoditi i danski kraljevski par – kraljica Margareta II. od Danske i suprug princ Henrik od Danske. Film je sniman na dvadesetak hrvatskih lokacija i oslikava vrijeme kontrakulturnog pokreta u Skandinaviji, a prikazuje se izvan konkurencije.

Projekciji će prisustvovati redatelj i njegova ekipa, producent Lars Bredo Rahbek te glumci Marie Tourell Soederberg, Joachim Fjelstrup i Anette Stoevelbaek, a sljedećeg će dana, u četvrtak, o filmu biti govora i na panelu u ‘Danes go South’ u Zagrebačkom plesnom centru.

U programu je, u 20 sati, i prvi dugometražni etiopski film na festivalu ‘Hrabra djevojka’ redatelja Zeresenaya Berhanea Meharija. Osvajač nagrade publike na ovogodišnjem Sundanceu i Berlinaleu inspiriran stvarnim događajem, preko starog etiopskog običaja da se do braka dolazi otmicom tematizira položaj suvremene žene u etiopskom društvu.

Treći je film u glavnom programu dugometražni ‘O konjima i ljudima’ redatelja Benedikta Erlingssona. Čini ga šest međusobno povezanih crnohumornih basni (islandski naslov ‘Hross í oss’ doslovce znači ‘konj u nama’) a predstavit će ga glavni glumac Ingvar E. Sigurdsson s kojim će Q&A nakon projekcije voditi Mario Kozina.

ZFF / Foto: Julien Duval


Pročitajte još: Ničije dijete otvorilo 12. ZFF , Cure: Hrvatska premijera na ZFF-u


 

 

Tagged: , , , , , , , , , ,