Haustor: Original Album Collection

Croatia Records ponosno predstavlja sedmo izdanje u ediciji ‘Original Album Collection’, četverostruki box set originalnih albuma jednog od najboljih novovalnih bendova – Haustora. Riječ je o ediciji u kojoj se unutar box setova objavljuju neka od najvažnijih originalnih izdanja najboljih bendova i autora iz bogate glazbene povijesti.
Haustor-Original Album CollectionZagrebački novovalni glazbeni sastav Haustor osnovan je 1979. godine, a prestao je postojati 1990. To je bio bend za kojeg su mnogi kritičari isticali da je bio bitno drugačiji od ostatka scene jer su dečki iz benda smatrali da se drugi trebaju mjeriti prema njima, a ne obrnuto. Danas, znamo da je bend bio u pravu jer se njihovi albumi smatraju jednima od najvažnijih glazbenih izdanja iz bogate novovalne arhive, a njihov utjecaj je vidljiv u brojnim pjesmama bendova iz devedesetih.

Box set sadrži sva četiri studijska albuma Haustora počevši od debitantskog ‘Haustor’ (1981.), a nastavivši se s albumima ‘Treći svijet’ (1984.), ‘Bolero’ (1985.) i ‘Tajni grad’ (1988.). Korijeni grupe sežu u sastav Komuna, koju su radi neformalnih svirki 1977. godine osnovali Darko Rundek i Srđan Sacher. Haustor je osnovan 1979. godine a činili su ga navedeni autorski dvojac Darko Rundek (vokal i solo gitara) i Srđan Sacher (bas) te Ozren Štiglić, a kasnije Zoran Zajec (gitara), Zoran Perišić, a kasnije Srđan Gulić (bubanj), Damir Prica (saksofon), Nikola Santro (trombon) i Zoran Vuletić (klavijature) uz priključivanje Jurija Novoselića (saksofon).

Debitanstki album Haustor objavljuju 1981. godine i jasno pokazuju glazbeni pravac kojim će ići – sjajno stapanje brojnih glazbenih žanrova u osebujni alternativni stil. Publiku su osvojili singlom ‘Moja prva ljubav’ koja osvaja i radio postaje i koja ih i dan danas obilježava, ali na albumu su se našli i budući klasici ‘Mijenjam se’, ‘Tko je to’, ”60-’65’ i ‘Crni žbir’. Produkciju albuma potpisuje lider Parnog valjka, Husein Hasanefendić Hus. Na koncertima na kojima su stvarali sjajnu atmosferu, Darko Rundek je unosio i svoja kazališna iskustva. Najvažniji koncert sviraju s još jednim izvrsnim bendom Šarlo akrobata, ispred Gang of Foura na zagrebačkom Biennaleu. Nakon toga pod producentskom palicom Stanka Juzbašića snimaju hvaljenu singlicu ‘Majmuni i mjesec/Zima/Capri’.

Dvije godine kasnije Haustor objavljuje album ‘Treći svijet’ koji se zbog autorskih pjesama i vrsne produkcije smatra jednim od najboljih albuma ikad snimljenih na ovim prostorima. Album je snimljen u postavi Darko Rundek, Damir Prica, Zoran Zajec, Srđan Sacher i Srđan Gulić, a produkciju potpisuje Željko Brodarić. Album kojeg krasi reggae, latinoamerički ritmovi i inteligentan pop, obilježile su pjesme ‘Neobičan dan’, ‘Zadnji pogled na Jeršaleim’, ‘Babilonske baklje’, ‘Skriven iza lažnih imena’, a na albumu se našla i pjesma ‘Radnička klasa odlazi u raj’. Nakon albuma grupu napušta Srđan Sacher, dok autorstvo idućih albuma preuzima u cijelosti Darko Rundek.

1985. godine snimaju album ‘Bolero’ u sastavu Rundek, Prica i Zajec, a produkciju potpisuju Dragan Čačinović i Mitar Subotić (Rex Ilusivii). Na albumu se našao, što će se kasnije pokazati, drugi veliki hit benda, pjesma ‘Ena’, ali i sjajne pjesme kao što su ‘Šejn’, ‘TV man’, ‘Šal od svile’, ‘Sejmeni’ kao i ‘Take the Money and Run’ koju smatraju jednim od prvih pjesama s elementima rapa u bivšoj državi.

Godine 1988. Haustor snima i svoj posljednji studijski album ‘Tajni grad’, a produkciju albuma potpisuju Darko Rundek, Zoran Zajec i Hrvoje Hegedušić. Pjesme ‘Ula ulala’, ‘Bi mogo da mogu’, ‘Uzalud pitaš’ i ‘Uhode’ obilježile su posljednji album.

Svaki CD nalazi se u kartonskom ovitku baš kao i na originalnom LP-u, a uz četiri CD-a na kojima se nalaze 34 pjesme, box set sadrži i bogato opremljenu knjižicu s kompletnom grafičkom opremom originalnih ploča i CD-ova. Svi albumi su digitalno remasterirani tako da će svi poznavatelji ovog kultnog benda, kao i mlađe generacije koje će ga tek otkriti, uživati u sjajnom zvuku.

C. R.


Pročitajte još: Knjiga o pjesmama: Rundek, između , Suradnja Rundeka i Cinkuša , Rundek Cargo Trio: Midnight Calypso


 

Tagged: , , , , , , , ,