Henrik V. u dubrovačkoj Palači Sponza

Dubrovnik uskoro postaje središte Shakespeareova svijeta. Na 5. Midsummer Scene Festivalu gostuje predstava ‘Henrik V.: Čovjek i vladar’, koja će biti izvedena u Palači Sponza 26. lipnja (21.30 sat). Naslovnu ulogu u monodrami na engleskom tumači australski glumac Brett Brown, dok režiju potpisuje engleski redatelj Phillip Parr.Brett Brown ljubiteljima filmske umjetnosti poznat je po ulozi u Oscarom nagrađenom filmu ‘Teorija svega’ o slavnom fizičaru Stephenu Hawkingu. Brett glumi i na londonskom West Endu, kao i u kazalištima diljem Europe. Ostvario je vrlo zapažene uloge u Shakespeareovim djelima što ga je povezalo s Phillipom Parrom, kazališnim i opernim redateljem. Iako je Parr postavljao djela Mozarta, Salierija i Offenbacha, najpoznatiji je po radu na djelima velikog barda engleske književnosti čije je drame na pozornicama postavljao od Engleske do Južne Koreje. Jedan je od osnivača i član Upravnog vijeća Mreže europskih šekspirijanskih festivala i direktor York International Shakespeare Festivala.

Monodrama ‘Henrik V.’ prati događaje vezane uz bitku na Agincourtu, koja se odvila u sklopu Stogodišnjeg rata. Impresivna izvedba Browna pod iskusnim vodstvom Parra oduševila je kazališnu publiku i kritiku na velikim europskim šekspirijanskim festivalima poput onog u Ostravi gdje je 2016. dobila nagradu za najbolju monodramu. Shakespeareovo djelo, napisano prije više od četiri stoljeća, suočava nas i s danas aktualnim pitanjem: što velika moć čini vladarima?

‘Henrik V.’ u Dubrovniku će se odigrati u sklopu Midsummer Scene Festivala, koji će se od 20. lipnja do 4. srpnja održati na Lovrijencu, ali i drugim lokacijama. Na petom izdanju jedinog festivala na engleskom jeziku u Hrvatskoj, međunarodni cast predvođen hrvatskim glumcem Filipom Krenusom izvest će Shakespeareov ‘San Ivanjske noći’. Jedinstvena kulisa dubrovačkih zidina i iskusna glumačka postava, pod vodstvom redateljice Helen Tennison, još jednom će pokazati zašto ovaj festival godinama oduševljava posjetitelje iz cijelog svijeta.

Na taraci Umjetničke galerije festival nastavlja suradnju s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom kroz Five Seasons Anniversary Concert, kao i suradnju s Domom Marina Držića u programu ‘2 Bards: Držić/Shakespeare’.

S. C.Tagged: , , , , , , , , , , ,