U knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu održana je promocija knjige ‘Diplomacy at the Table’ hrvatskog diplomata, pjesnika i kulinarskog znalca Hide Biščevića, u izdanju Croatia Recordsa.
Knjiga koja spaja politiku, diplomaciju i gastronomiju predstavljena je u ozračju topline, humora i umjetničkog duha, baš onakvom kakvim zrači i sam autor Hido Biščević.
‘Diplomacy at the Table’ nije samo zbirka recepata i anegdota s međunarodnih stolova, nego putovanje kroz povijest, kulturu i međuljudske odnose, ispričano iz prve ruke čovjeka koji je sjedio uz bok najvećim svjetskim liderima.
Na promociji su, uz autora, govorili dramatičar i publicist Nino Škrabe, koji je zajedno s legendarnim kulinarskim chefom Stevom Karapandžom napisao predgovor knjizi. ‘Hido i ja se već dugo poznajemo i kad me zamolio da napravim kratki predgovor, vrlo rado sam se odazvao. Moje zanimanje i zanimanje jednog diplomata je itekako usko vezano. Ovdje se radi o diplomaciji, a s druge strane bez dobre kuhinje nema dobre diplomacije. Ovo je jedan lijepi priručnik i siguran sam da će interesirati širu publiku’, rekao je Stevo Karapandža.
‘Ova knjiga je poput vrhunskog jela, puna slojeva, nijansi i iznenađenja, ali istodobno putopisna, filmska i kulinarska’, istaknuo je Škrabe.
‘Poznajem Hidu od 1991. godine kada sam počeo raditi u Ministarstvu, a on je još bio u Vjesniku. Držim predavanja studentima i studenticama diplomacije i uvijek kažem da se svaki rat završava za bijelim stolom jer uz sve pregovore uvijek ide i hrana. Diplomacija često i zapušta dobru hranu jer na sastancima i radnim ručkovima, previše toga trebamo raditi i ne primjećujemo hranu koju su nam poslužili’, naveo je Neven Pelicarić, veleposlanik i savjetnik predsjednika Zorana Milanovića za vanjsku i europsku politiku.
‘Danas je promocija i baš mi je drago da promoviram svoju knjigu Diplomacy at the Table. To je jedna zbirka mojih anegdotalnih sjećanja na desetke susreta, razgovora i večera sa svjetskim državnicima te jednim uvodnim esejom o nečemu što je u osnovi vrlo često zanemareno, a to je povezanost politike, povijesti i hrane. Kad čovjek pogleda unazad, ali i suvremeni svijet, onda odjednom otkrije da većina političkih odluka koje su određivale sudbinu naroda su donesene za diplomatskim stolovima, a hrana utjecala na revolucije. S obzirom da je izdavač Croatia Records, dodali smo i tu glazbenu dimenziju koja je u međunarodnim odnosima vrlo bitna’, rekao je Hido Biščević, autor knjige.
‘Objaviti knjigu ovako velikog čovjeka kao što je Hido je čast i obaveza. On je zadužio sve nas na stotine načina. Croatia Records stoji iza knjige i biti na mjestu izdavača je predivno. Knjiga je toliko sadržajna i ovim putem preporučujem svima da je pročitaju’, zaključio je direktor Croatia Records, Želimir Babogredac.
Promocija je protekla u duhu toplih razgovora, smijeha i prisjećanja, uz note prijateljstva, kulinarstva i diplomacije. ‘Diplomacy at the Table’ knjiga je koja se čita kao film, a kuša kao najbolji meni svijeta.
C. R. / Foto: Promo




