HIP4tet i Josip Dragnić oduševili na 4.MAGfestivalu

HIP4tet i Josip DragnićDrugu večer 4.MAGfestivala, festivala komorne glazbe u Spltu, nastupio je španjolski gudački kvartet HIP4tet i jedan od organizatora festivala, gitarist Josip Dragnić, a na programu su se našla djela J.B. Seint-Georgesa, L. van Beethovena, F. J. Haydna i L. Boccherinija.

Hrvatski gudački kvartet - Marco GrazianiTatjana Alajbeg, kritičarka Slobodne Dalmacije opisala je koncert ovim riječima: ‘Drugi koncert MAGfestivala obilježio je vrijedan nastup španjolskog gudačkog kvarteta HIP4tet. Mladi umjetnici na lijep su nas način upoznali s (pred)klasičnim gudačkim sastavima utemeljenim baš u to vrijeme – procvat komornih ansambala dao je mogućnost muziciranja u građanskim salonima. Upravo takav smo osjećaj imali u gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita, intimnom prostoru kao stvorenom za muziciranje manjih ansambala. Autentičnosti je pridonijelo sviranje na glazbalima s crijevnim žicama i gudalima iz toga vremena’.

Katarina GrubićIdući koncert 4.MAGfestivala na rasporedu je u ponedjeljak, 2. rujna u 20.30 sati. Nastupit će Hrvatski gudački kvartet i Katarina Grubić. Hrvatski gudački kvartet čine članovi eminentnih orkestara i ansambala. Dobitnici su brojnih nagrada i priznanja u domovini i inozemstvu. Dosad su ostvarili nekoliko koncerata diljem Hrvatske, među kojima najznačajniji je bio Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu. Hrvatski gudački kvartet čine Marco Graziani (violina), Alina Gubajdulina (violina) Aleksandar Jakopanec (viola) i Smiljan Mrčela (violončelo). Katarina Grubić (oboa) rođena je u Splitu gdje završava osnovnu glazbenu školu na glasoviru te se kasnije odlučuje za obou. Kao studentica ostvaruje zapažene nastupe kao solistica u komornom i simfonijskom orkestru Muzičke akademije pod ravnanjem A. Francisa. Od 2004. god. je članica orkestra HNK u Zagrebu gdje počinje svirati 2. obou te kasnije 1. obou od 2006. godine. Ostvaruje zapažene solističke nastupe u opernim i baletnim izvedbama pod ravnanjem dirigenata kao što su: L. Voltolini, J. Wildner, M. Helmrath, M. Sinkevič, A. Allemandi, I. Lipanović te mnogi drugi.

Na programu su:
– B.Britten: Phantasy quartet op.2, za obou, violinu, violu i violončelo
– Borodin: Gudački kvartet n2
Allegro moderato
Scherzo: Allegro
Notturno: Andante
Finale: Andante-Vivace
– M.Ravel: Gudački kvartet u F duru
Allegro moderato.Tres doux
Assez vif. Tres rythme
Tres lent
Vif et agite

Mag Festival

Foto: Zlatko Sunko

Tagged: , , , , , , , ,