Histrionska Famozna: Krasno ju je slušati kako grozno pjeva

Sopranistica Florence Foster Jenkins (1868.-1944.) silno je voljela pjevati operne arije usprkos tome što nije bila nadarena ni glasom niti izvedbenim sposobnostima. Njezina je želja bila nezaustavljiva (uz financijske mogućnosti), pa je priređivala koncerte na kojima se publika odlično zabavljala urlajući od smijeha i frenetično joj aplaudirajući: ona je pokazala smjelost da ostvari vlastite snove, ma kako ludi bili!Prema njezinu životu redatelj Stephen Frears snimio je film ‘Neslavno slavna Florence’ (2016.) s Meryl Streep, a britanski dramatičar Peter Quilter napisao je dramu ‘Glorious’. Pod tim ju je naslovom redatelj Krešimir Dolenčić s Natašom Matjašec Rošker postavio u Slovenskom narodnom kazalištu Maribor (2016.), a pod nazivom ‘Famozna’ režirao ju je u zagrebačkom Histrionskom domu s Anjom Šovagović Despot.

Nakaradno (‘falš’) otpjevati poznate operne arije (posebice ako se u ‘normalnim’ uvjetima zna pjevati) veliko je umijeće, čemu se Šovagović Despot pokazala doista doraslom: krasno ju je slušati kako grozno pjeva! Budući da je F. F. Jenkins bila oličenje entuzijazma i ljubaznosti, usprkos ogorčenim stručnim kritikama, publika ju je voljela . Taj element u glumi naše Florence nije dovoljno istaknut, no nesumnjivo će igranjem doći na vidjelo.

Svojom glumom Fabijan Komljenović (Florencin vjerni klavirist Cosme McMoon) i Vanja Matujec (prijateljica Dorothy) skladno balansiraju s glavnim likom, nešto je slabiji Zoran Gogić (vjerni partner St. Clair), a uspjele su minijature Marije Sekelez (ogorčena protivnica Florencina pjevanja) i sjajne pjevačice Ivane Lazar (namrgođena sluškinja).

Kako je F. F. Jenkins osmišljavala svoj sveukupni nastup, kreirala je i haljine, pa se kostimografkinja Tea Bašić doista mogla ‘razmahati’ (mada postoje fotografije, pa nije morala baš niti previše izmišljati), što je podcrtano relativno suzdržanom scenografijom Irene Kraljić. Predstava ‘Famozna’ izvrstan je repertoarni potez i za očekivati je dug život na pozornici Histrionskog doma (kao i na Ljetnoj sceni Opatovina).

Olga Vujović / Foto: Ines Stipetić


Tagged: , , , , , , , , , , , , ,