HNK: Jugoslavija, moja dežela u izvedbi SNG-a iz Ljubljane

Drama Slovenskoga narodnog gledališča (SNG) iz Ljubljane gostovat će na pozornici Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu s predstavom ‘Jugoslavija, moja dežela’ Gorana Vojnovića u režiji Ivice Buljana u petak, 15. siječnja u 19.30 sati.
Jugoslavija, moja dežela‘Jugoslavija, moja dežela’, jednoga od najcjenjenijih mlađih slovenskih pisaca Gorana Vojnovića, snažna je priča o propasti jednoga svijeta, o sudbinama, o osamljenosti, o borbama s duhovima prošlosti. U Sloveniji je to djelo proglašeno romanom godine. Njegovi moćni likovi, prepuni ljubavi i oporosti, u romanu prožetom humorom propituju sva bitna pitanja postjugoslavenske tranzicije. ‘Jugoslavija, moja dežela’ ne ostavlja ravnodušnim nikoga tko se sjeća države ‘od Vardara pa do Triglava’, a novim generacijama bez dodvoravanja donosi veliku priču o zemlji koja je nestala s političke karte.

Kroz potragu za identitetom glavnoga junaka Vladana Borojevića putujemo kroz vrijeme. Pratimo njegovo odrastanje u Puli ranih osamdesetih, epizode u Beogradu i Novome Sadu za vrijeme rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, do Ljubljane gdje se nastanjuje s majkom. Dvadeset godina poslije, po istim tragovima, junak istražuje porijeklo svoje multietničke obitelji, i otkriva neugodnu istinu o ocu – ratnome zločincu. U traganju glavnoga junaka za vlastitim korijenima i njegov obračun s ocem, predstava otvara pitanja odgovornosti i praštanja, na način svojstven kazališnoj umjetnosti.

Redatelj Ivica Buljan je u ansamblu okupio vrhunski glumački sastav. Vladana glumi Marko Mandić, majku Nataša Barbara Gračner, oca Matjaž Tribušon, a Emira, njegova prijatelja Jernej Šugman. Za kostime u predstavi nagrađena je Ana Savić Gecan, scenografiju je napravio poznati scenograf Aleksandar Denić, a glazbu skladao Darko Rundek.

I. S.


Jugoslavija moja domovina OVITAK.indd
Goran Vojnović: Jugoslavija, moja domovina
Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,