HNK: Labuđe jezero u izvedbi Teatra alla Scala

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu u siječanjskim izvedbama jednog od najpopularnijih bijelih baleta na svijetu – ‘Labuđe jezero’ – u koreografiji Vladimira Malakhova ugostit će zvijezde slavnoga milanskog kazališta Teatro alla Scala.

Ulogu labudice Odette/Odilije plesat će Nicoletta Manni, primabalerina Baleta Teatro alla Scala, a u ulozi princa Siegfrieda je latvijski baletni umjetnik, prvak milanskoga kazališta Timofej Andrijashenko. koje će publika gledati na predstavama 23. i 26. siječnja.

Talijansku primabalerinu zagrebački HNK prvi je put ugostio prošle sezone na Baletnom gala koncertu. Nicoletta Manni jedna je od najistaknutijih balerina današnjice čiji repertoar obuhvaća najveće uloge klasičnoga i suvremenoga baletnog repertoara. U travnju 2014. postala je prvakinja baleta, dok je lani u studenome promovirana u primabalerinu odnosno Étoile Baleta Teatro alla Scala.

Ulogu princa Siegfrieda izvest će Timofej Andrijashenko, koji je također bio gost Baletnoga gala koncerta u HNK-u u Zagrebu. Andrijashenko je prvak Teatro alla Scala poznat po svojoj umjetničkoj interpretaciji. Osvojio je Grand Prix Dance Competition i nagradu MAB 2011. godine, a dvije godine poslije i Tanzolymp Berlin u sekciji Pas de deux te zlatnu medalju na XII. Moskovskom međunarodnom baletnom natjecanju.

‘Labuđe jezero’ danas je svakako jedan od najpopularnijih bijelih baleta na svijetu, koji je postao sinonimom za klasičnu baletnu umjetnost. Nakon neuspješne praizvedbe 1877. u Sankt-Peterburgu, djelo je ponovno izvedeno 1895. godine, nakon smrti autora Petra Iljiča Čajkovskoga te je u slavnoj koreografiji Mariusa Petipaa i Leva Ivanova polučilo ogroman uspjeh i popularnost, koja se održala do današnjih dana.

I. G. / Foto: Brescia e Amisano ©Teatro alla Scala


Tagged: , , , , , , , , , , ,